fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaanse delegatie naar opening Winterspelen Pyeongchang

KN Redactie 4 februari 2018
image
De zon komt op over de Olympische ringen op een strand in het Zuid-Koreaanse Gangneung. De Olympische Winterspelen van Pyeongchang worden op 9 februari geopend. (Foto: CNS Photo – Jeon Heon-Kyun/EPA)

Een Vaticaanse delegatie zal de opening van de Olympische Spelen bijwonen. Die vindt komende vrijdag plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Het is niet de eerste keer: ook bij de opening van de Olympische Zomerspelen van Rio de Janeiro was een Vaticaanse delegatie aanwezig. Wel een primeur is dat de delegatie voorafgaand aan de opening als officiële waarnemer de algemene vergadering bijwoont van het Internationaal Olympisch Comité, schrijft de Vaticaanse krant Osservatore Romano.

Shirts Vaticaanse atletiekclub

De delegatie wordt geleid door mgr. Melchor Sanchez de Toca Alameda. Hij leidt de Sport- en Cultuursectie van de Pauselijke Raad voor Cultuur.

Mgr. Sanchez, een voormalig atleet die de modern vijfkamp beoefende, vertelde de Osservatore dat hij IOC-voorzitter Thomas Bach en alle Koreaanse atleten het officiële geel-witte shirt zal aanbieden van de Vaticaanse atletiekclub.

Die club, de ‘Athletica Vaticana’, bestaat zoals alle Vaticaanse sportclubs uit medewerkers van Vaticaanstad en de Heilige Stoel.

Gezamenlijk Koreaans ijshockeyteam

22 Noord-Koreaanse atleten hebben van het IOC toestemming gekregen om deel te nemen aan de Winterspelen. Tijdens de opening zullen ze samen opkomen onder de Koreaanse ‘Eenwordingsvlag’, die wordt gebruikt als atleten uit Noord- en Zuid-Korea als een team meedoen aan sportwedstrijden.

De meeste Koreanen zullen voor hun respectievelijke land meedoen, maar voor het eerst komt er ook een gezamenlijk team van de twee landen uit op de Olympische Spelen: speelsters uit Noord- en Zuid-Korea zullen een team vormen in het ijshockeytoernooi voor vrouwen.

‘Blijven hopen op wereld zonder oorlogen’

Dat er ondanks de voortgaande spanningen tussen de twee landen Noord-Koreaanse atleten zijn uitgenodigd om mee te doen, toont volgens mgr. Sanchez dat de “Olympische wapenstilstand het ons mogelijk maakt te blijven hopen op een wereld zonder oorlogen”. (CNS/AP)