<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brief aan paus: ‘Maak einde aan misbruik van Amoris Laetitia’

KN Redactie 11 december 2016
image
De apostolische exhortatie Amoris Laetitia (AP)

Twee prominente katholieke wetenschappers hebben paus Franciscus gevraagd om een eind te maken aan wat zij omschrijven als het “misbruik” van diens exhortatie Amoris Laetitia.

In een brief, die op 21 november naar de paus werd gestuurd en waar zij nu in First Things over schrijven, richten filosoof John Finnis en theoloog Germain Grisez zicht tot de paus en “alle bisschoppen die in eenheid met hem zijn en tot de rest van de christelijke gelovigen”. Ze zijn van mening dat populaire foutieve interpretaties van AL worden gebruikt om “dwalingen tegen het katholieke geloof te steunen”.

‘Foutieve posities’

Ze vragen paus Franciscus deze dwalingen af te keuren en vragen de bisschoppen dit verzoek te steunen “en zelf veroordelingen uit te vaardigen van de foutieve posities die wij onderscheiden”.

Finnis is emeritus-professor filosofie van de universiteit van Oxford, Grisez doceerde jarenlang moraaltheologie aan de Mount St. Mary’s-universiteit. Beiden gelden als prominente katholieke denkers.

AL lezen in licht eerdere pauselijke verklaringen

Ze vinden niet dat AL zelf dwaalt, maar stellen dat het document wordt misbruikt om de katholieke leer te ondermijnen. Pauselijke verklaringen, schrijven zij, “moeten geacht worden consistent met elkaar te zijn wanneer ze zorgvuldig geïnterpreteerd worden”.

AL moet dus, vervolgen ze, in het licht van eerdere heldere pauselijke verklaringen worden gelezen die de katholieke huwelijksleer bevestigen.

Einde aan de verwarring

Om een einde aan de verwarring te maken, vragen Finnis en Grisez paus Franciscus om dwalingen die zijn opgekomen te veroordelen. Ze noemen acht stellingen die niet in lijn zijn met de kerkelijke leer, maar al wel naar voren zijn gebracht alsof ze zouden stroken met AL:

– Dat priesters de absolutie kunnen geven terwijl de biechteling niet de bedoeling heeft iets goed te maken;

– Dat mensen wellicht te zwak zijn om aan Gods geboden te gehoorzamen;

– Dat er geen morele regel bestaat waarop nooit uitzonderingen mogelijk zijn;

– Dat morele wetten idealen zijn en dat het onrealistisch is dat zij vervuld zullen worden;

– Dat het in sommige omstandigheden het beste is een morele wet te overtreden;

– Dat seksuele activiteit alleen verkeerd is als iemand wordt uitgebuit of gekwetst;

– Dat een geldig huwelijk ontbonden kan worden;

– Dat er niemand tot de hel veroordeeld is.

Ander document: steun voor de vier kardinalen

In een ander document spraken 23 katholieke wetenschappers deze week hun steun uit voor de vier kardinalen die hun vragen bij Amoris Laetitia openbaar hebben gemaakt. (CC)

De hele brief van John Finnis en Germain Grisez is hier te lezen (Engels).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.