<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaanse politiechef stapt op na uitlekken document

KN Redactie 15 oktober 2019
image
Domenico Giani was behalve hoofd van de Vaticaanse gendarmerie ook de persoonlijke lijfwacht van paus Benedictus XVI en paus Franciscus. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Bijna twee weken nadat een interne nota uitlekte naar Italiaanse media, is het hoofd van de Vaticaanse gendarmerie opgestapt.

Maandag maakte het Vaticaan bekend dat paus Franciscus het ontslag heeft geaccepteerd van Domenico Giani. De 57-jarige Vaticaanse politiechef “draagt geen persoonlijke verantwoordelijkheid” voor het lek, aldus een Vaticaanse verklaring.

‘Beschaamd over wat er is gebeurd’

Naar eigen zeggen legde hij zijn werk neer “om het imago en de activiteit van de Heilige Vader op geen enkele manier te beschadigen” en omdat hij meer tijd aan zijn vrouw en kinderen wil besteden.

In een interview met Vatican News zei Giani dat het lek de paus “ernstige pijn” heeft gedaan en dat hijzelf, als politiechef, ook “beschaamd was over wat er is gebeurd” en over het leed dat de in het document genoemde mensen is aangedaan.

‘Onbetwistbare trouw en loyaliteit’

In een gesprek heeft de paus volgens het Vaticaan “zijn waardering aan de commandant uitgedrukt voor zijn gebaar” en Giani’s “twintig jaren van onbetwistbare trouw en loyaliteit in herinnering gebracht”.

De voormalige medewerker van de Italiaanse veiligheidsdienst begon zijn Vaticaanse loopbaan in 1999, als plaatsvervangend hoofd van de gendarmerie. In 2006 werd hij inspecteur-generaal. Ook was hij de persoonlijke lijfwacht van paus Benedictus XVI en paus Franciscus.

Uitlekken intern document

Giani’s terugtreden komt twee weken nadat het blad L’Espresso een interne notitie van de Vaticaanse gendarmerie publiceerde. Het Vaticaan heeft bevestigd dat de paus een onderzoek heeft gelast naar het uitlekken ervan.

In het document staat dat vijf medewerkers van de Heilige Stoel op non-actief zijn gezet nadat de Vaticaanse politie op 1 oktober een inval deed bij het Staatssecretariaat en de Autoriteit Financiële Informatie van Vaticaanstad.

Het document, ondertekend door Giani, bevatte foto’s van de vijf, onder wie de directeur van de Autoriteit Financiële Informatie.

Mogelijke misstanden bij miljoeneninvestering

De inval werd gedaan nadat onder meer de Vaticaanse bank IOR had geklaagd over een aantal verdachte financiële transacties.

Volgens de Financial Times gaat het om mogelijke misstanden bij twee investeringen die via een investeringsfonds in Luxemburg werden gedaan in de ontwikkeling van appartementen in Londen. In totaal zou het gaan om een bedrag van ruim 220 miljoen euro.

Toezicht op Vaticaans geld

Die investeringen roepen volgens Catholic News Agency vragen op over het toezicht op Vaticaans geld dat is ondergebracht bij internationale banken en investeringsfondsen. In de afgelopen jaren zijn verschillende pogingen gedaan om de Vaticaanse financiën in lijn te brengen met internationale standaarden.

Volgens de Financial Times werden beide transacties goedgekeurd door kardinaal Giovanni Becciu. Hij was van 2011 tot 2018 de tweede man binnen het Vaticaans Staatssecretariaat. Sinds 2018 is hij hoofd van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen.

In 2016 speelde hij een rol in het stopzetten van de financiële hervormingen binnen het Vaticaan die in gang waren gezet door kardinaal George Pell. Becciu voorkwam dat er een externe visitatie zou worden gehouden van alle Vaticaanse afdelingen.

Ontslag eerste algemeen auditor Vaticaan

In 2017 was Becciu ook verantwoordelijk voor het ontslag van Libero Milone, de eerste algemeen auditor die het Vaticaan ooit had.

Volgens Becciu bespioneerde Milone de financiën van hooggeplaatste Vaticaanse medewerkers, onder wie hijzelf. Volgens Milone echter moest hij vertrekken omdat hij te goed in zijn werk was.

Hij en Pells prefectuur werden als een bedreiging gezien voor de autonomie en wijze van zaken doen van oudgedienden binnen de Romeinse curie, het bestuursapparaat van de Kerk, aldus Milone.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.