Er is sprake van een intolerantie ten opzichte van christelijke uitingen in de Europese publieke sfeer.
Dat constateerde de Vaticaanse ondersecretaris voor relaties met staten, mgr. Antoine Camilleri, in een toespraak tot de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE.
“Als een toegvoewijd christen handelen en je publiek uitspreken in je professionele leven is nooit meer bedreigd geweest. Er zijn mensen die zouden bepleiten dat de stem van religie tot zwijgen wordt gebracht, of ten minste verwezen naar de puur private sfeer”, aldus mgr. Camilleri.
Hij constateerde ook dat het publiek vieren van christelijke feesten als Kerstmis meer en meer ontmoedigd zo niet verboden wordt.
Mgr. Camilleri bracht de woorden van paus Benedictus XVI in herinnering dat religieus geloof “geen probleem is dat wetgevers moeten oplossen”. Religieuze opvattingen zouden in publieke discussies moeten worden verwelkomd, ging hij verder, en geloof zou zijn natuurlijke rol moeten spelen in het vormen van publieke opinies.
Godsdienstvrijheid is, zei hij, de “lakmoesproef” voor respect voor alle andere fundamentele mensenrechten omdat die er de “synthese en hoeksteen” van is. Wanneer de godsdienstvrijheid wordt gewaarborgd, worden ook de andere rechten gewaarborgd van alle mensen, ongeacht hun geloof, voegde hij toe.
Mgr. Camilleri verwees ook naar de “barbaarse vervolging van christenen” in het Midden-Oosten en de recente aanslag op de koptische kathedraal van Cairo. Die bewijst volgens hem dat er een “schaduw van gewelddadig extremisme en terrorisme” in Egypte bestaat.
Tegelijk echter, waarschuwde hij, vindt er ook vervolging plaats “op de drempel” van het OVSE-hoofdkantoor in Wenen.
“We moeten erkennen dat discriminatie en intolerantie, waaronder hate crimes, vele christenen en christelijke gemeenschappen raken, ondanks een vaak ontmoette opvatting dat dergelijke discriminatie of intolerantie in dit deel van de wereld niet voorkomt.”
Een dag later wees ook de Vaticaanse vertegenwoordiger bij de OVSE op de gevaren van antichristelijke sentimenten.
Mgr. Janusz Urbanczyk meldde dat het aantal “uitingen van intolerantie, hate crimes en voorvallen van geweld of vandalisme tegen religieuze plaatsen of objecten” toeneemt in Europa.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.