<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Vaticaanse vredesgezant: ‘Uitspraken paus over vrede in Oekraïne verre van naïef’

Francesco Paloni 20 maart 2024
image
Kardinaal Matteo Zuppi is door paus Franciscus aangesteld als vredesgezant voor de oorlog in Oekraïne. Foto: OSV - Yara Nardi, Reuters

De Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi heeft indirect kritiek geuit op een “ongecontroleerde toename” van wapens in Europa. De Vaticaanse vredesgezant ging ook in op Franciscus’ standpunt over de oorlog in Oekraïne, dat hij “verre van naïef” noemt.

Zuppi deed de uitspraken tijdens een plenaire sessie met de Italiaanse bisschoppenconferentie, die tussen maandag en woensdag in Rome heeft plaatsgevonden. De aartsbisschop van Bologna is door paus Franciscus aangesteld als vredesgezant voor de oorlog in Oekraïne.

Ongecontroleerde toename

Zonder Oekraïne direct bij naam te noemen, zei de kardinaal dat de Kerk zich niet moet neerleggen bij een “ongecontroleerde toename van wapens, des te minder bij oorlog als pad naar vrede”.

De kardinaal lijkt daarmee te doelen op de oproep van sommige politici, defensiespecialisten en deskundigen om Europa te herbewapenen tegen een mogelijke Russische dreiging.

Waarschuwing

Zuppi hintte in zijn toespraak op de eventuele gevolgen van de uitbreiding van het Oekraïense conflict. “Moeten wij wachten op onherstelbare gevolgen om tot keuzes en tot een besef te komen?”, waarschuwde de kardinaal.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De Vaticaanse vredesgezant ging verder in op Franciscus’ oproep aan Rusland en Oekraïne om de “moed van de witte vlag” te tonen. De paus zei dit tijdens een interview in februari met de Italiaanstalige Zwitserse omroep RSI.

Witte vlag hijsen

Gevraagd of Oekraïne zich zou moeten overgeven en of dit de acties van de sterkere macht zou legitimeren, zei de paus dat “de sterkste degene is die naar de situatie kijkt, aan de mensen denkt en de moed heeft de witte vlag te hijsen, en onderhandelt”. Zijn uitspraken leidden tot verontwaardiging aan Oekraïense zijde.

“De woorden van de paus over vrede zijn absoluut niet naïef”, zei Zuppi. Franciscus lijdt volgens hem intens mee met het leed van het Oekraïense volk. “De Kerk beleeft de oorlog als een moeder voor wie de waarde van het leven hoger is dan redeneringen die hiermee in contrast zijn.”

‘Vijand liefhebben’

Zuppi deed de oproep om zich in te zetten voor vrede, om “te leren om de vijand lief te hebben en opnieuw zien als een broeder”.

Het Vaticaan heeft herhaaldelijk aangeboden op te treden als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland. Zuppi werd daarop door de paus naar Kiev, Moskou, Washington en Peking gestuurd om buitenlandse leiders te ontmoeten en vredesbesprekingen over Oekraïne te bevorderen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.