<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vatileaks 2: ‘Als ware het een spionagefilm’

KN Redactie 18 maart 2016
image
Francesca Chaouqui en haar advocate (met gele jas) arriveerden maandag bij de Vaticaanse rechtbank. (Foto: AP)

Het proces rond ‘Vatileaks 2’, het uitlekken van geheime Vaticaanse documenten, is opnieuw verdaagd.

Het Vaticaan liet donderdag weten dat de verdere behandeling van de zaak ongeveer drie weken wordt uitgesteld.

‘Absolute bedrust’

De artsen van een van de vijf aangeklaagden, de hoogzwangere Francesca Chaouqui, zouden haar twintig dagen “absolute bedrust” hebben voorgeschreven.

Tijdens de ongeveer zeven uur durende zitting van dinsdag moest de Italiaanse pr-vrouw tussentijds om gezondheidsredenen de rechtzaal verlaten.

De Vaticaanse rechtbank heeft de volgende zitting vastgesteld op 6 april. Het proces was zaterdag opnieuw begonnen na een onderbreking van drie maanden.

De Kruistocht

Priester Lucio Angel Vallejo Balda gaf maandag toe, de eveneens aangeklaagde journalisten Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi wachtwoorden te hebben toegespeeld.

Daarmee kregen zij toegang tot vertrouwelijke documenten. De journalisten publiceerden beiden onlangs een boek over corruptie binnen het Vaticaan, respectievelijk Avarizia (Fittipaldi) en Via Crucis (Nuzzi).

Nuzzi’s boek verscheen onlangs onder de titel De Kruistocht in het Nederlands.

Bedreigd gevoeld

Vallejo Balda zei ook zich bedreigd te hebben gevoeld door beide journalisten. Tegelijk gaf hij toe, dat er geen directe, concrete dreigingen van hun kant waren geweest.

Ook zei hij zich door Chaouqui bedreigd te hebben gevoeld.

‘Als ware het een spionagefilm’

Romecorrespondente Marta Petrosillo gaat in haar column Qui Roma vandaag in Katholiek Nieuwsblad in op de zaak.

Daarin beschrijft ze onder meer hoe mgr. Vallejo Balda pogingen ondernam om met het bewijsmateriaal te rommelen.

Een vriend van de priester “bracht namelijk – als ware het een spionagefilm – een taart naar de monseigneur met daarin een mobiele telefoon”.

‘Verdacht wifi-netwerk’

De beheerders van de plek waar hij onder huisarrest was geplaatst, “hadden niet lang nodig om een verdacht wifi-netwerk te achterhalen”, schrijft Petrosillo.

Mgr. Vallejo Balda poogde zo “een reeks valse getuigenissen uit te werken die zijn naam, in ieder geval ten dele, hadden moeten zuiveren”. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.