fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Veel belangstelling voor online Avond van de Martelaren

Emma Koevoets 25 maart 2021
image
Tijdens de Avond van de Martelaren worden christenen herdacht die omwille van hun geloof gedood werden. Foto: Mike Labrum - unsplash.com

Kerk in Nood Nederland houdt de Avond van de Martelaren vrijdag online. Volgens de organisatie schreven zich inmiddels al ruim 700 mensen in voor de avond, waar de mensen worden herdacht die in 2020 werden gedood omwille van hun geloof in Christus.

Dit jaar is de herdenkingsavond anders dan normaal: het evenement is online omdat het gewoon niet anders kan. De avond vond voorheen jarenlang op de vrijdag voor de Goede Week in de Amsterdamse Nicolaasbasiliek plaats. De afgelopen jaren waren er ook avonden in Zwolle, Breda en Maastricht.

Nigeria

Normaal gesproken bestaat de Avond van de Martelaren uit een Mis – die nu vervalt – en dan een Kruisweg. De Kruisweg is nu online te volgen en wordt afgewisseld met muziek en de verhalen. Eén van de verhalen wordt voorgelezen door Dennis Peters, de woordvoerder van Kerk in Nood. Hij vertelt een verhaal dat voor hem persoonlijk heel dichtbij komt.

Vijf jaar geleden was hij voor Kerk in Nood in Nigeria. Hij bezocht Kaduna, een stad op de grens van het christelijke zuiden en het islamitische noorden, waar Boko Haram een aantal bloedige aanslagen pleegde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Peters bezocht het grootseminarie. “Vorig jaar werd een seminarist, Michael Nnadi, daar op 14 januari ontvoerd samen met drie anderen seminaristen tussen de 18 en 21 jaar. Even zijn ze spoorloos geweest. Tot ze op 1 februari weer werden vrijgelaten.” Enkel Nnadi kwam niet terug: hij was vermoord.

Niet gediend van evangeliseren

De daders zijn gepakt en in de cel beland. “Ze bekenden dat ze Michael hadden vermoord omdat ze er niet zo van gediend waren dat hij ze trachtte te bekeren en te overtuigen dat ze slecht bezig waren”, vertelt Peters. Nnadi werd ontvoerd door bandieten: ze wilden geld. “Ze dachten dat die mensen uit de kerk wel een goede buit zouden zijn. Het vangen van losgeld is niet gelukt, dus lieten ze die drie andere seminaristen maar gewoon vrij.”

“Dit soort ontvoeringen van broeders en zusters komt steeds vaker voor in het noorden van Nigeria”, zegt Peters. “Meestal worden daders niet opgepakt. De Nigeriaanse overheid investeert te weinig in het leger en de politie waardoor het er gewoon niet veilig is.”

Venezuela en Pakistan

Een van de andere getuigenissen gaat over een priester in Venezuela, José Manuel de Jesús. Peters: “Na afloop van een Mis zag hij dat er parochiaan werd bedreigd. Hij nam het voor hem op en werd vervolgens zelf doodgeschoten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dan is er ook nog het verhaal over Sonia Bibi, een Pakistaanse vrouw van 21 jaar. In Pakistan worden veel meisjes en vrouwen ontvoerd, gedwongen om te trouwen en zich te bekeren tot de islam. Peters vertelt dat een man Bibi bij een bushalte doodschoot, “omdat hij niet kon verkroppen dat zij weigerde met hem te trouwen en haar geloof niet wilde afzweren”.

‘Herdenken is belangrijk’

Kerk in Nood is één van de drie organisaties die wereldwijd de vrijheid van godsdienst monitort. In april komt er een nieuw rapport uit, waarvan Peters vast een tipje van de sluier oplicht: het geweld tegen gelovigen neemt toe. “Daardoor is het extra belangrijk om martelaren te gedenken. Het is niet alleen maar negatief: het zijn mooie getuigenissen van mensen die de hoogste prijs voor hun geloof betaalden.”

De Avond van de Martelaren is na inschrijving online te volgen.