fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Venezolaanse bisschoppen: referendum is ‘ongrondwettelijk en schadelijk voor het volk’

KN Redactie 29 juli 2017
image
Een poster in de Venezolaanse hoofdstad Caracas toont een aantal oppositieleiders. De tekst luidt: 'Die grondwetgevende vergadering gaat niet door.' (Foto: AP)

Het door de Venezolaanse regering uitgeschreven referendum dat zondag plaatsvindt, is “ongrondwettelijk evenals onnodig, hinderlijk en schadelijk voor het Venezolaanse volk”.

Dat schrijft de top van de bisschoppenconferentie van Venezuela in een donderdag vrijgegeven verklaring, meldt Crux. In het referendum moeten de leden worden gekozen van een constitutionele vergadering die de grondwet van Venezuela moet veranderen.

Het referendum zal een “bevooroordeeld en scheef instrument” zijn “dat de acute problemen van hoge levenskosten en het gebrek aan voedsel en medicijnen waaronder de mensen lijden niet zal oplossen, maar veeleer verzwaren, en de politieke crisis waaronder we momenteel lijden verergeren”, aldus de bisschoppen.

Venezuela gaat behalve onder een politieke, ook gebukt onder een sociale crisis. De armoede en honger in het land zijn fors toegenomen. Duizenden Venezolanen zijn naar buurland Colombia gevlucht, dat de toestroom nauwelijks aan kan.

Marxistisch-communistische dictatuur

Eerder beschuldigden de bisschoppen Maduro er al van een marxistisch-communistische dictatuur te willen vestigen. Onder diens bewind zijn de spanningen in het Latijns-Amerikaanse land voortdurend toegenomen. Hij probeert zijn macht voortdurend uit te breiden, ondanks massaal protest.

Dat begon nadat het Hooggerechtshof eind maart het parlement ontbond, waarin de oppositie de meerderheid heeft. Het Hof draaide zijn besluit later terug, maar Maduro’s aandringen op een grondwetgevende vergadering leidde tot verdere protesten.

De regering probeert die met vaak harde hand de kop in te drukken. Inmiddels vielen volgens Crux al meer dan honderd doden bij de demonstraties.

‘Niet door volk bijeengeroepen’

De bisschoppen wijzen erop dat de grondwetgevende vergadering “niet door het volk bijeengeroepen” is en roepen alle partijen op om geen geweld te gebruiken. Geweld “moet nooit de weg zijn om sociale conflicten op te lossen die dag na dag erger worden in onze Venezolaanse samenleving. Excessieve repressie en de tol van de gewonden, doden en gevangen gezetten roept meer geweld op”.

In april riepen de bisschoppen de Venezolanen al op niet lijdzaam toe te zien en vreedzame demonstraties en burgerlijke ongehoorzaamheid te overwegen.

‘Eerste verplichting leger ligt bij volk’

De bisschoppen houden het Venezolaanse leger voor dat het de vrede moet handhaven, dat zijn “eerste verplichting bij het volk ligt” en dat het volgens de grondwet de levens van alle burgers moet verdedigen “zonder enig onderscheid tussen klasse of politiek toebehoren”.

Het leger wordt er volgens Crux van beschuldigd enkele demonstranten te hebben gedood.

Hoop ‘dat stem van protest gehoord wordt’

De bisschoppen schrijven te hopen dat “de stem van het protest wordt gehoord en gerespecteerd en dat wegen van begrip en welzijn voor allen gevonden mogen worden”.
 (Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.