fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vermeende nieuwe leider Boko Haram wil ‘elke kerk’ opblazen

KN Redactie 5 augustus 2016
image
Een door een bomaanslag getroffen moskee in Maiduguri. De vermeende nieuwe leider van Boko Haram heeft gezegd dat de groep voortaan alleen nog kerken wil aanvallen. (Foto: AP)

De Nigeriaanse islamitische terreurgroep Boko Haram heeft waarschijnlijk een nieuwe leider. Hij heeft aangekondigd te stoppen met het aanvallen van moskeeën en markten waar vooral moslims komen. In plaats daarvan wil de groep “elke kerk die wij kunnen bereiken opblazen”.

Dit blijkt uit een woensdag verschenen interview met deze Abu Musab al-Barnawi in het door Islamitische Staat uitgegeven blad al-Nabaa, meldt AP.

Machtsstrijd

Er lijkt intussen sprake van een machtsstrijd binnen Boko Haram, waarvan de uitkomst nog niet helemaal duidelijk is.

al-Nabaa duidde al-Barnawi aan als de nieuwe wali, ‘gouverneur’, van de West-Afrikaanse tak van IS. Die titel werd tot nu toe gebruikt om Abubakar Shekau aan te duiden, die jarenlang leider van Boko Haram was.

Volgens Nederlands Dagblad ontkende Shekau op zijn beurt donderdag in een radiotoespraak te zijn vervangen en zei hij nog steeds aan het hoofd van de terreurgroep te staan.

‘Iedere kerk die wij kunnen bereiken opblazen’

In al-Nabaa zei al-Barnawi intussen dat er een westers complot gaande is om West-Afrika te ‘christianiseren’. Als antwoord daarop zou Boko Haram van strategie veranderen. Tot nu toe werden niet alleen christenen het slachtoffer van de aanvallen van de groep. Nog veel meer moslims werden gedood bij aanvallen op moskeeën en marktpleinen.

Boko Haram gaat nu volgens al-Barnawi in antwoord op de vermeende christianisering “iedere kerk die wij kunnen bereiken booby-trappen en opblazen” en christenen te vermoorden.

Afgesplitste groep

Analist Jacob Zenn zei tegen AP dat het verhaal in al-Nabaa wijst op een coup door de eerder van Boko Haram afgesplitste groep Ansaru. Die zou het oneens zijn met het zomaar doden van burgers, in het bijzonder moslims. Ansaru staat volgens Zenn bekend om het kidnappen van buitenlanders in Nigeria.

Dreigende catastrofe

Onder Abubakr Shekau vermoordde Boko Haram meer dan twintigduizend mensen en verdreef de groep er ruim twee miljoen. Recent werd de groep teruggedrongen door een internationale troepenmacht.

In de terugveroverde gebieden dreigt een humanitaire catastrofe en sterven dagelijks kinderen vanwege gebrek aan voedsel. (AP)