fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Veroordeelde Australische bisschop verzocht om af te treden

KN Redactie 6 juli 2018
image
De Australische aartsbisschop Philip Wilson gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor het verzwijgen van seksueel misbruik. (Foto: CNS)

De Australische bisschop Philip Wilson is door enkele collega-bisschoppen geadviseerd om af te treden.

Wilson (67) werd door een Australische rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij is daarmee de hoogste katholieke geestelijke die is veroordeeld in verband met misbruik. Vanwege beginnende Alzheimer krijgt Wilson waarschijnlijk huisarrest opgelegd.

Verklaring

In een verklaring van de Australische bisschoppenconferentie moedigen een aantal bisschoppen Wilson aan om zijn functie neer te leggen.

“Een aantal (misbruik)slachtoffers, prominente Australiërs en andere leden van de gemeenschap hebben aartsbisschop Wilson publiekelijk opgeroepen om af te treden. Hoewel wij geen gezag hebben om hem daartoe te dwingen, hebben een aantal Australische bisschoppen privé hun advies aangeboden. Alleen de paus kan een bisschop dwingen om af te treden”, aldus aartsbisschop Mark Colerigde, sinds mei voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie.

De feiten speelden zich af in de jaren zeventig. Wilson assisteerde toen in een parochie en zou het misbruik van minstens vier jongens door medepriester James Fletcher hebben toegedekt. Fletcher werd in 2004 veroordeeld voor negen gevallen van seksueel misbruik en stierf in de gevangenis.

Hoger beroep 

Wilson heeft altijd ontkend dat hij van het misbruik af wist. De geestelijke zegt eerst in hoger beroep te willen gaan en pas bij een veroordeling zijn functie neer te zullen leggen. (KN/Crux)