fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vervanger voor veroordeelde bisschop

KN Redactie 5 juni 2018
image
Aartsbisschop Philip Wilson (Foto: CNS photo/Darren Pateman, EPA)

Paus Franciscus heeft een tijdelijke vervanger benoemd voor de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson.

Bisschop Gregory O’Kelly van Port Pirie is door de paus benoemd tot apostolisch administrator. De 67-jarige Wilson zou in 1976, een jaar na zijn priesterwijding, niets hebben gedaan met een melding van seksueel misbruik door zijn pastoor dat vijf jaar eerder zou hebben plaatsgevonden. Ook wordt hem aangerekend niets met een in de biecht gemeld geval van misbruik te hebben gedaan. Destijds was het niet-melden van seksueel misbruik in de betreffende staat al strafbaar.

Greep als bisschop in

De bisschop zegt zich niets van beide meldingen te kunnen herinneren.
De zaak is opmerkelijk omdat toen Wilson in 1996 zelf bisschop werd, hij onmiddellijk begon met het aanpakken van seksueel misbruik, hetgeen zijn voorganger had geweigerd. Hij kreeg daarover zelfs in eerste instantie een conflict met het Vaticaan wegens het afzetten van een priester.

Geprezen door overheid

Later zou de bisschop door een overheidscommissie worden geprezen om zijn inzet bij het oprollen van een pedonetwerk dat werd geleid door een burgemeester.
Toen de Amerikaanse bisschoppen in 2002 in Dallas bijeen waren om te praten over de net losgebarsten misbruikschandalen werd Wilson gevraagd om over zijn ervaringen te spreken. (KN/CH)