<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Verwoestende cycloon treft katholieke gemeenschap India

KN Redactie 7 december 2017
image
Een van de geredde vissers wordt afgevoerd. (Foto: AP)

Minstens 32 katholieke vissers zijn verdronken toen zij afgelopen weekeinde voor de Zuidkust van India werden overvallen door een onverwacht zware cycloon.

Daarnaast worden nog altijd 200 mensen vermist en zijn duizenden ontheemd geraakt doordat hun huizen werden verwoest. Naar verwachting zal het dodental verder oplopen.

Overvallen

De overwegend katholieke bevolking op de kust van de deelstaten Kerala en Tamil Nadu had de cycloon niet zien aankomen. De tropische cycloon Ockhi begon vorige week donderdag in de buurt van Sri Lanka met zware windstoten en regen en trok richting India. De zuidwestelijke punt in de buurt van Kerala’s hoofdstad Thiruvananthapuram werd het zwaarst getroffen. De laatste keer dat het gebied door zo’n zware storm werd getroffen was in 1941.
Zeker is dat 32 vissers zijn omgekomen op zee toen ze door de storm werden verrast. Volgens een lokale pastoor waren zij allemaal katholiek. Gelukkig konden ook vele tientallen vissers worden gered.

Alles kwijt

Zeker 3000 mensen raakten dakloos en zijn ondergebracht in 29 snel opgezette opvangkampen.
De lokale priesters en aartsbisschop Soosa Pakiam bezoeken de getroffenen zoveel mogelijk en proberen de schade te inventariseren. Veel mensen hebben niet alleen hun huis, maar ook hun middelen van bestaan verloren, waaronder boten en netten.
De cycloon is weliswaar afgezwakt, maar veroorzaakt noordelijker voor zware regenval. (KN)