<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vicaris Aleppo: ‘Aanvallen tegen burgers uit haatdragendheid’

KN Redactie 13 juli 2016
image
Archiefbeeld uit 2012 van het Syrische staatspersbureau SANA: hulpdiensten verzamelen zich in Aleppo op de plek waar een raket insloeg. (Foto: AP)

Als gevolg van de opgelaaide gevechten, is de katholieke Kerk in het Syrische Aleppo gedwongen al haar activiteiten te staken. Alleen de sacramenten worden nog bediend.

Dat zegt de apostolisch vicaris voor de Latijnse ritus van de stad tegen nieuwsdienst AsiaNews.

‘Echt angstwekkend’

Volgens mgr. Georges Abou Khazen is er geen sprake van een oorlog tussen facties of legers, maar enkel van “het bombarderen van burgers die zich niet kunnen verdedigen”. In plaats van een oorlog vindt er een afgrijselijk “bloedvergieten” plaats in de context van een geweldsescalatie “die echt angstwekkend is”.

In Aleppo is hevig gevochten tussen het Syrische regeringsleger en verschillende rebellengroepen, waaronder het jihadistische al-Nusra. De jihadisten van Islamitische Staat staan volgens AsiaNews nog op ongeveer twintig kilometer van de stad.

Enkel de kerk blijft open

Maandag werd de stad volgens mgr. Khazen doorheen de dag zwaar beschoten. Daarbij werd ook het pastoraal centrum van het vicariaat getroffen. Daarbij vielen “geen slachtoffers, zoals helaas elders het geval was”.

Om veiligheidsredenen heeft het vicariaat “alle activiteiten in het zomerprogramma opgeschort, waaronder speeltijd en recreatie voor de kinderen”.

Enkel de kerk blijft open “zodat de gelovigen kunnen komen om te bidden of diensten bij te wonen. Al het andere is voor nu gestopt”.

‘Pure haatdragendheid’

“Vandaag (dinsdag – red.) is een beetje rustiger, maar het is een situatie van ogenschijnlijke kalmte. Er zijn afspraken, er zijn geen onderhandelingen tussen de partijen en er zullen snel nieuwe beschietingen zijn”, aldus mgr. Khazen.

“Helaas”, zei hij, “worden we hier niet geconfronteerd met een botsing tussen twee legers, want het front is elders. Dit gaat om aanvallen tegen burgers uit pure haatdragendheid, met steeds geavanceerdere wapens.”

Vredesonderhandelingen faalden

Aleppo was ooit het economische en commerciële brandpunt van Syrië. Sinds 2012 echter is de stad verdeeld in een door de regering gecontroleerde sector, en een gebied dat in handen is van allerhande groepen die tegen het regime vechten.

Het geweld is toegenomen nadat de vredesonderhandelingen onder gezag van de VN faalden en het niet lukte om de gedeeltelijke wapenstilstand af te dwingen die de VS en Rusland eerder dit jaar hadden bevorderd.

Tegenoffensief

Nadat het regeringsleger in de afgelopen dagen de enige toegangsroute naar het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo afsneden, lanceerden die laatsten maandag een tegenoffensief.

Dat begon met een bombardement van honderden raketten op het stadsdeel van de regering, waarbij volgens staatsmedia acht doden vielen. Het regeringsleger wist de aanval uiteindelijk af te slaan. (AsiaNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.