fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vietnam: Demonstranten veroordeeld

KN Redactie 24 juli 2018
image
De tien tijdens het proces. (Foto: AsiaNews)

Een Vietnamese rechtbank heeft tien demonstranten tot gevangenisstraffen van twee tot drieënhalf jaar veroordeeld wegens hun aandeel in de protesten tegen de voorgenomen ‘landverhuur’ aan China.

Vorige maand braken in Vietnam ongekend hevige rellen uit nadat het voornemen bekend was geworden drie economische zones in te stellen voor Chinese investeerders. De gebieden zouden voor 99 jaar worden verhuurd en de investeerders zouden nauwelijks aan regels gebonden zijn. De bevolking vreest slechte arbeidsomstandigheden en milieuschade.

Gewelddadig optreden

Veel Vietnamezen zijn bang dat hun land aan historische vijand China wordt uitgeleverd. In heel het land werd fel geprotesteerd, vooral in het Zuiden, waarbij de politie met veel geweld optrad.
In de provincie Binh Thuan vielen demonstranten de oproerpolitie aan, staken politieauto’s in brand en werden overheidsgebouwen bestormd.

Veroordelingen

De rechtbank in de provincie veroordeelde de tien tijdens een eendaags proces wegens “massale aanvallen op politie, verwonding van agenten, vernieling van overheidsvoertuigen en het blokkeren van de nationale snelweg.”
Veel andere demonstranten zijn al eerder veroordeeld. Onder hen de Amerikaanse student William Nguyen, die vorige week werd veroordeeld wegens opruiing. (KN/AN)