fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Vietnam: massaprotest tegen ‘uitverkoop aan China’

KN Redactie 12 juni 2018
image
Vietnamezen demonstreren tegen de landverhuur aan China (Foto: AsiaNews))

De Vietnamese bevolking is zondag massaal de straat opgegaan uit protest tegen het regeringsvoornemen om grondgebied ten behoeve van Chinese investeerders voor 99 jaar te leasen.

Vorige week besprak het parlement een voorstel om in drie provincies speciale economische zones in te stellen ten behoeve van Chinese investeerders. De zones zouden voor 99 jaar aan China geleased moeten worden en een minimum aan restricties zou investeringen moeten stimuleren.

Massaal protest

Toen het voorstel afgelopen weekeinde bekend werd, braken in het hele land massaal hevige protesten los. Nog nooit in de geschiedenis van het herenigde Vietnam is er zo massaal en hevig geprotesteerd, met name in het zuiden, waar de overheidsrepressie het grootst is. Veiligheidstroepen hebben sinds het weekend honderden mensen gearresteerd, meldt AsiaNews.

Ernstige vervuiling

Maandagmorgen vroeg blokkeerden duizenden boeren en arbeiders in de Zuidvietnamese stad Phan Rí Cura de belangrijkste snelweg. De bevolking klaagt er al maanden over de enorme vervuiling in het gebied die wordt veroorzaakt door een Chinese fabriek.
Rond de fabriek is massaal hout gekapt en bij honderden kinderen zijn gevaarlijk hoge doseringen lood in hun bloed geconstateerd.

Volkswoede

Omdat de overheid klachten van de bevolking aan de laars lapt sloegen de protesten over in een ware volkswoede. Veiligheidstroepen traden keihard op om de demonstranten uiteen te drijven. Ondanks de massale inzet van politie hielden de woedende burgers de snelweg de hele dag geblokkeerd.

Partijgebouw verwoest

Nadat de snelweg met moeite was ontzet, trokken duizenden demonstranten naar het kantoor van het Volkscomité van de provincie Binh Thuan waar ze een vreedzame wake begonnen. Toen de politie tientallen met geweld naar binnen sleepten braken gevechten uit waarbij het partijhoofdkwartier door demonstranten werd ingenomen, geplunderd en in brand gestoken.

Steun van bisschop

In het bisdom Vinh sloten de emeritus-bisschop en tientallen priesters zich zondag na de Hoogmis aan bij het protest tegen de landlease aan China.
Ook in andere belangrijke steden braken massale protesten uit die zich ook richten tegen een wetsvoorstel om internetgebruik in te perken. Miljoenen Vietnamezen vrezen dat de economische zones feitelijk ook militaire zones worden zoals in Cambodja en Sri Lanka. China is vanouds de aartsvijand van Vietnam. (KN/AN)