fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vlaamse schrijver publiceert biografie Vietnamese geloofsheld Van Ly

KN Redactie 9 september 2016
image
Pastoor Nguyen Van Ly (midden) met twee priestervrienden, Phan Van Loi (links) en Huu Giai. (foto: juni 2016, via Koenraad de Wolf)

In de vorm van een korte roman heeft de Vlaamse schrijver Koenraad de Wolf in de VS zijn levensbeschrijving gepubliceerd van priester Nguyen Van Ly.

Nguyen van Ly belichaamt het verzet van de afgelopen decennia tegen de schendingen van de mensenrechten door het communistische regime van Vietnam. Met All Men Become Brothers hoopt Koenraad de Wolf de Vietnames priester op dezelfde manier in het Westen op de kaart te zetten als hij eerder deed met zijn veelgeprezen biografie van Aleksandr Ogorodnikov, de Russisch-orthodoxe dissident.

Laatste adem

Volgens De Wolf, die in Katholiek Nieuwsblad over zijn nieuwe boek spreekt, is Van Ly er qua gezondheid inmiddels slecht aan toe. “Hij heeft vier beroertes gehad en is halfzijdig verlamd.’ De Vietnamese autoriteiten hebben hem op 20 mei vrijgelaten, vlak voor het bezoek aan Vietnam van Obama. De Wolf: “Ik denk dat men hem ook vrijgelaten heeft omdat men vermoedt dat hij niet lang meer te leven heeft. Men wil voorkomen dat het symbool van het verzet tegen het communisme zijn laatste adem uitblaast in een Vietnamese cel.”

Belangstelling

Zelf laat Van Ly per e-mail aan KN weten nog geheel gericht te zijn op de democratisering van Vietnam. De belangstelling vanuit Nederland en België doet hem goed. “Laten we dag en nacht bidden voor de mensheid, voor Nederland, België en Vietnam en onze relatie. Moge onze God – onze Heer Jezus Christus – onze Heilige Geest en onze Moeder Maria ons altijd liefhebben en zegenen!’ (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.