<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vlaamse zusters halen reliek Moeder Teresa naar hun klooster

Sanne Gerrits 7 februari 2020
image
Moeder Teresa in 1994 Foto: CNS Photo - Luciano Mellace, Reuter

Een zusterklooster in het Vlaamse Halle biedt tijdelijk onderdak aan een relikwie van Moeder Teresa. De zusters sacramentinnen haalden de reliek naar hun klooster in het kader van een noveen die zaterdag begint, meldt de VRT.

Het begint voorzichtig een traditie te worden dat de zusters relikwieën naar hun klooster te halen voor hun traditionele jaarlijkse noveen, negen dagen van gebed voor een bijzondere intentie.

Reliek ‘JP II’: duizend mensen kwamen bidden

Vorig jaar bezocht een relikwie van de heilige paus Johannes Paulus II al het klooster. Meer dan duizend mensen uit heel België kwamen toen naar de kapel van de zusters om te bidden.

Samengewerkt met Moeder Teresa

En nu is de in 2016 heilig verklaarde Moeder Teresa dus aan de beurt.

Eén van de drie zusters die momenteel in het Monasterium van het Heilig Sacrament wonen, werkte eerder samen met Moeder Teresa. Zij maakte toen deel uit van de Missionarissen van Naastenliefde, de orde die Moeder Teresa stichtte.

‘De gave mensen naar Jezus te leiden’

“Zowel paus Johannes Paulus II als Moeder Teresa had destijds de gave om mensen naar Jezus te leiden”, vertellen de zusters aan Het Laatste Nieuws.

“Ze kenden mekaar erg goed en hadden allebei dezelfde visie over het geloof. Wij hopen dan ook dat de komst van het relikwie mensen naar de kapel zal leiden waar ze kunnen bidden tot Jezus. Het relikwie heeft op die manier een mooie symboliek.”

‘In stilte wat aan Moeder Teresa vragen’

De relikwie van Moeder Teresa kan tot zondag 16 februari vereerd worden in de geopende kapel van de zusters.

Naast drie extra Missen per dag, rozenkransgebed en eucharistische aanbidding “blijft de kapel de hele dag ononderbroken open voor hen die graag in stilte wat aan Moeder Teresa komen vragen”, melden de zusters.

Zeventiende eeuw

De orde van de zusters sacramentinnen gaat volgens de website van het klooster terug op de zeventiende-eeuwse pater dominicaan Antoine Lequieu.

Hij stichtte de orde in een tijd waarin enerzijds het calvinisme de werkelijke aanwezigheid van Jezus Christus in het Heilig Sacrament ontkende, en anderzijds het strikte jansenisme mensen ver van de communie hield.

Hostiebakkerij

De zusters leven van hun hostiebakkerij, die voor een vijftigtal parochies hosties maakt. Met hun gebedsweek rond Moeder Teresa halen zij nu het landelijke nieuws in België.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.