fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VN-commissie laakt beeldvorming gehandicapten

KN Redactie 19 september 2017
image
Foto: Dominik Galinka ccby flickr.com

De beeldvorming in Groot-Brittannië van mensen met een beperking is zo negatief dat dit kan leiden tot geweld, zo niet moord of euthanasie.

“Gehandicapte mensen worden geportretteerd als parasieten, levend van sociale uitkeringen op kosten van de belastingbetaler”. Dat is gevaarlijk, aldus Degener, en kan op termijn leiden tot geweld en zelfs “moord en euthanasie”.

Maatregelen

In het kader van een economisch herstelprogramma voerde de Britse regering in 2010 een herziening van het sociaal stelsel in dat gericht was op bezuiniging en voorkoming van misbruik.
In een vorig jaar verschenen rapport spreekt de UNCRPD zorg uit over de 26.000 mensen die gevolgen ondervinden van die maatregelen. Dat heeft vooral negatieve effecten in armere wijken. Naast beperking van voorzieningen is er sprake van toenemende negatieve beeldvorming.
Het rapport is tegengesproken door de Britse regering.

Negatieve beeldvorming

Uit onderzoek in 2012 stelde een belangenorganisatie vast dat driekwart van de ondervraagde gehandicapten kort daarvoor in de media op negatieve beeldvorming was gestuit. Bijna de helft weet dat aan het overheidsbeleid. Er werden nieuwskoppen genoemd als ‘75% van de arbeidsongeschikten kan werken’ en ‘Arbeidsongeschiktheidsuitkering? Gewoon een formulier invullen’. (KN/CNA)