fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VN-troepen CAR opnieuw in opspraak

KN Redactie 25 augustus 2017
image
VN-soldaat in de Centraal Afrikaanse Republiek (Foto: CNS photo/Baz Ratner, Reuters)

Katholieke priesters wier dorpen zijn aangevallen door gewapende groepen hebben hun woede geuit over het ernstig falen van de VN-troepen in hun land.

“Jullie waren gewaarschuwd, maar jullie hebben bewust besloten dit stadje te verlaten”, aldus Jean-Alain Zembi, priester in het grensplaatsje Zemio aan de grens met Congo.
“Deze gemeenschap is opgeofferd en ik houd jullie verantwoordelijk voor alle doden en zij die gaan sterven.”

Minstens dertig doden

In een facebookbericht van 20 augustus maakte de priester melding van minstens dertig vermoorde burgers nadat gewapende groepen het politiehoofdkwartier en het ziekenhuis hadden aangevallen. Daarbij waren huizen in brand gestoken en kostbaarheden gestolen.
Aanvankelijk hadden Marokkaanse VN-militairen nog geprobeerd om de burgers te beschermen, maar lukte dat niet. “Onschuldige vrouwen en kinderen werden aan hun trieste lot overgelaten.”

Er is veel kritiek over de manier waarop de VN-troepen zich van hun taken kwijten in de CAR.

Soedanezen

Volgens een andere priester, Desire Kpangou, droegen de aanvallers tulbanden en spraken zij Frans noch Sango, de lokale taal. Dat wijst erop dat zij afkomstig waren uit buurland Soedan. In een tot de VN-troepen gericht facebookbericht schrijft hij: “Als jullie deze mensen niet snel komen ontwapenen zullen wij de laatste sacramenten moeten organiseren en onszelf en de rest van de ontheemden moeten voorbereiden op het ergste.”

Geweld toegenomen

Hulporganisaties melden dat het geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek dit jaar is toegenomen. Het geweld komt voornamelijk van de kant van de Seleka-rebellen, islamitische huurlingen die in 2013 korte tijd de macht overnamen en een gewelddadig schrikbewind voerden. Dat leidde tot verzet en tegengeweld van de Anti-Balaka, slecht bewapende strijdgroepen die zich wreken op de moslimbevolking.
Deze worden vaak als ‘christelijk’ bestempeld, maar uit de honderden persfoto’s van de Anti-Balaka’s blijkt dat het om animisten gaat die zich tooien met talloze amuletten die hen moeten beschermen.

‘In lichterlaaie’

Volgens Zembi staat de streek waar hij werkt sinds eind juni “in lichterlaaie” toen gewapende groepen er de macht overnamen, alle verbindingen vernielden en de helft van de 50.000 inwoners van Zemio op de vlucht joegen.

Voorraden op

In een gesprek met het Franse persbureau AFP zegt de priester dat alle voorraden op zijn nu de humanitaire organisaties zich hebben teruggetrokken. Troepen van de VN-vredesmacht MINUSCA zouden vanwege “clausules in hun taakomschrijving” niet kunnen interveniëren.

Burgerbescherming voorop

De bijna 13.000 man sterke vredesmacht kreeg in 2014 de opdracht mee “humanitaire hulp mogelijk te maken, de mensenrechten te bevorderen en te beschermen, de rechtsstaat te steunen, en het ontwapenen, demobiliseren, re-integreren en repatriëren” van gewapende groepen en vluchtelingen. De bescherming van de burgerbevolking heeft prioriteit. (KN/CNS)