<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Voor het eerst vrouwen lid van Vaticaans Secretariaat Economie

Cindy Wooden - CNS 10 augustus 2020
image
Foto: Lin Yu Xin - unsplash.com

De Vaticaanse instelling had voorheen enkel mannelijke leden. Paus Franciscus heeft nu zes van de zeven lekenposities aan vrouwen toegekend.

Van het Secretariaat voor de Economie maken in totaal vijftien mensen deel uit: acht geestelijken en zeven leken. Tot nu toe waren die zeven leken allemaal mannen. Zij hadden ervaring in het zakenleven, financiën of de overheid.

Het Secretariaat werd op 24 februari 2014 ingesteld door paus Franciscus. In 2015 tekende hij de statuten van de nieuwe Vaticaanse instelling en werd vastgesteld dat de termijn van alle leden automatisch na vijf jaar afloopt. Zes van de zeven lekenposities gaan nu naar vrouwen die vergelijkbare profielen en achtergronden hebben.

Europese vrouwen

Alles zes vrouwen komen uit Europa: Charlotte Kreuter-Kirchhof en Marija Kolak uit Duitsland; Maria Concepcion Osacar Garaicoechea en Eva Castillo Sanz uit Spanje; en Ruth Maria Kelly en Leslie Jane Ferrar uit Groot-Brittannië.

De zevende plek gaat wel naar een man: de Italiaan Alberto Minali.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nieuwe kardinalen en bisschoppen

Ook voor de acht kardinalen en bisschoppen liep de termijn na vijf jaar af. De paus heeft het mandaat van de Zuid-Afrikaanse kardinaal Wilfrid Napier van de Duitse kardinaal Reinhard Marx verlengd.

Daarnaast stelde de paus zes nieuwe kardinalen en bisschoppen aan in het Secretariaat: de Italiaanse aartsbisschop Guiseppe Petrocchi, de Hongaarse kardinaal Peter Erdo, de Braziliaanse kardinaal Odilo Pedro Scherer, de Canadese kardinaal Gerald Lacroix, de Amerikaanse kardinaal Joseph W. Tobin en de Zweese kardinaal Anders Arborelius.

Supervisie van het financiële verkeer

Het Secretariaat voor de Economie overziet het financiële verkeer van alle Vaticaanse instellingen. Het is volgens haar statuten “verantwoordelijk voor de supervisie van de administratieve en financiële organisatie en handelingen van de onderafdelingen van de Romeinse curie, voor de instituten die verbonden zijn met de Heilige Stoel, en voor de kantoren” van de Staat Vaticaanstad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.