fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Voorbeeld van dienstbaarheid’: Stefan Wyszyński en Elżbieta Czacka zalig

Luke Coppen - CNA 13 september 2021
image
Afbeeldingen van de twee nieuwe zaligen hingen boven het priesterkoor van de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid. Foto: CNA - Aartsbisdom Warschau/Poolse bisschoppenconferentie/G. Gałązka.

In Warschau zijn zondag twee belangrijke twintigste-eeuwse Poolse katholieken zalig verklaard: kardinaal Stefan Wyszyński en Moeder Elżbieta Róża Czacka.

Wyszyński leidde het verzet van de Kerk in Polen tegen het communisme; Czacka was een blinde zuster die de zorg voor mensen met een visuele beperking revolutioneerde.

Geloof en vitaliteit

De zaligverklaring werd tijdens een Mis uitgesproken door kardinaal Marcello Semeraro, prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen. Beide nieuwe zaligen gaven volgens hem een “voorbeeld van dienstbaarheid”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De nieuwe zaligen van vandaag hebben van deze natie het onschatbare goed van geloof en de vitaliteit van de eeuwenoude traditie van liefde voor God ontvangen”, aldus de kardinaal.

Trouw aan het Evangelie

“Wat boden zij op hun beurt het volk? Ze boden een levenslange overtuiging van Gods primaatschap (Soli Deo, ‘Aan God alleen’, was Wyszyński’s bisschopsmotto), die in staat is de mens in zijn waardigheid te herstellen.”

“Zij getuigden van een leven dat ten koste van alles trouw was aan het Evangelie. Ze hebben een voorbeeld van dienstbaarheid aan een specifieke persoon in nood nagelaten, zelfs als niemand om hem lijkt te geven en onverschilligheid lijkt te overwinnen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Christus’ hart

In zijn angelustoespraak in Boedapest verwees ook paus Franciscus naar de zaligverklaring. Wyszyński en Czacka “kenden beiden het kruis uit de eerste hand”, zei hij.

De kardinaal was “een moedige herder volgens het hart van Christus en een boodschapper van de vrijheid en de menselijke waardigheid. De zuster, “die als jong meisje haar zicht verloor, wijdde haar hele leven toe aan het bijstaan van de blinden”.

Wonderen

Aan de Mis namen ook de twee mensen deel die een wonder meemaakten waardoor de zuster en de kardinaal zalig verklaard konden worden.

De achttienjarige Karolina Gawrych herstelde op voorspraak van Czacka van de gevolgen van een zwaar ongeluk. Zuster Nulla genas van keelkanker, nadat haar medezusters de voorspraak van kardinaal Wyszyński’s hadden ingeroepen.

https://www.kn.nl/abonnementen/