fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Voormalig kapelaan Britse koningin wordt katholiek

Catholic News Service 19 december 2019
image
Gavin Ashenden Foto: CNS - courtesy of the Diocese of Shrewsbury

Gavin Ashenden was van 2008 tot 2017 de huiskapelaan van koningin Elizabeth. Zondag wordt hij opgenomen in de katholieke Kerk.

Ashenden is nu nog bisschop van de christelijk episcopaalse Kerk, een afsplitsing van de anglicaanse Church of England.

Hij zegt dat hij tot de conclusie is gekomen dat alleen de rooms-katholieke en de orthodoxe Kerken “in staat zijn om het geloof te verdedigen” tegen de seculiere invloeden.

Verzoening met de Kerk

Het bisdom Shrewsbury liet dinsdag in een verklaring weten dat Ashenden op 22 december in de kathedraal van Shrewsbury toe zal treden tot de katholieke Kerk.

Ashenden zegt in diezelfde verklaring dat “het katholieke geloof de diepste en krachtigste uitdrukking is van het apostolische en patristische geloof” en dat hij het primaatschap van de paus erkent.

Hij dankt de bisschop van Shrewsbury, Mark Davies, en de katholieken van dat bisdom voor de kans om “verzoend te worden met de Kerk waaruit mijn eerdere (anglicaanse) traditie is voortgekomen”.

Dankbaar voor St.-John Henry Newman

Ashenden voegt toe bijzonder dankbaar te zijn “voor het voorbeeld en het gebed van St.-John Henry Newman”.

“Hij deed zijn best een trouwe anglicaan te zijn en zijn moederkerk te vernieuwen met de energie en de integriteit van de katholieke traditie”, zei hij.

“Nu laat zijn ervaring ons, net als toen, zien dat de anglicaanse Kerk geneigd is geworteld te raken in de seculiere cultuur in plaats van in de integriteit en inzichten van bijbelse, apostolische en patristische waarden.”

Getuigenis

De bisschop van Shrewsbury zegt dat het een “nederig makende ervaring” is om een bisschop uit de anglicaanse traditie op te nemen in de katholieke Kerk, juist in het jaar waarin John Henry Newman heilig werd verklaard.

“Ik ben me bewust van het getuigenis dat Gavin Ashenden in de publieke ruimte geeft van het historische geloof en de waarden waarop onze samenleving is gebouwd”, zegt Davies. “Ik bid dat zijn getuigenis velen zal blijven bemoedigen.”

Ontslag als huiskapelaan

Ashenden is een bekende persoonlijkheid binnen de anglicaanse Kerk. Van 2008 tot 2017 was hij de huiskapelaan van de Britse koningin Elizabeth.

Hij nam ontslag om zich uit te kunnen spreken tegen het voorlezen van een hoofdstuk uit de Koran tijdens een interreligieuze viering in een episcopaalse kerk in het Schotse Glasgow. In dat hoofdstuk wordt de goddelijkheid van Jezus ontkend.

Kort daarna werd hij bisschop gewijd van de christelijke episcopaalse Kerk. Zijn vrouw Helen, met wie hij 23 jaar is getrouwd, werd twee jaar geleden opgenomen in de katholieke Kerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.