<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Voorzitter Indiase bisschoppenconferentie: doden Kandhamal hopelijk snel als martelaar erkend

KN Redactie 29 augustus 2016
image
Leerlingen in wat na het antichristelijke geweld van 2008 nog over was van hun school. (Foto: AP)

De mensen die in 2008 in een uitbarsting van antichristelijk geweld in de regio Kandhamal werden vermoord, verdienen het om als martelaar te worden erkend.

Dat stelt de voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie, kardinaal Oswald Gracias.

‘Het altaar van de martelaren’

De aartsbisschop van Moembai deed dit in een interview met AsiaNews, in aanloop naar de gedachtenis van de slachtoffers, die dinsdag plaatsvindt. De kardinaal zei te hopen dat de doden van Kandhamal “snel tot het altaar van de martelaren verheven mogen worden”.

Meest getroffen gebied

Vorige week al zei mgr. John Barwa s.v.d., aartsbisschop in het meest getroffen gebied, dat de slachtoffers martelaren zijn. Dat wil zeggen dat zij zijn gedood uit haat tegen hun geloof.

Meer dan honderd doden

Het geweld dat in 2008 Kandhamal – een afgelegen gebied in de oosterse deelstaat Orissa – overspoelde, begon na de moord op een hindoe-nationalistische leider. Hoewel later bleek dat die gepleegd was door een maoïstische groep, werden de christenen ervoor verantwoordelijk gehouden. Groepen hindoe-militanten vielen christelijke dorpen aan, waarbij meer dan honderd doden vielen en tienduizenden mensen de bossen in vluchtten.

Gerechtelijke vervolging

De Indiase bisschoppen hebben herhaaldelijk opgeroepen tot gerechtelijke vervolging van degenen die het geweld aanwakkerden en compensatie voor de slachtoffers. Daar is het tot op heden echter niet van gekomen. (CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.