fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Voorzitter Venezolaanse bisschoppen haalt uit naar president Maduro

KN Redactie 13 juli 2016
image
De Venezolaanse president Nicolás Maduro kreeg forse kritiek van de voorzitter van de bisschoppenconferentie van Venezuela. (Foto: AP)

De voorzitter van de Venezolaanse bisschoppenconferentie heeft hard uitgehaald naar president Nicolás Maduro.

Aartsbisschop Diego Padrón verweet Maduro een gebrek aan “moreel gezag” omdat hij oproept tot vrede maar het tegelijk de Kerk en andere instellingen onmogelijk maakt de zware voedselcrisis in het land te verlichten.

Zwarte markt

Mgr. Padrón, aartsbisschop van Cumaná, deed dit tijdens zijn openingstoespraak bij de recente bijeenkomst van de bisschoppen van Venezuela.

De socialistische regering van het land krijgt van veel kanten de schuld van de crisis. Sinds 2003 hebben vastgestelde prijzen voor producten als kookolie, zeep en bloem ertoe geleid dat ze weliswaar betaalbaar waren, maar na aankoop veelal tegen veel hogere prijzen op de zwarte markt werden gebracht.

‘Brutale repressie’

“Los van de brutale repressie creëren de onbestuurbaarheid, het gebrek aan serieuze en stabiliserende antwoorden die meer zouden zijn dan geïmproviseerd en voorlopig, de wijdverspreide perceptie dat de wereldwijde crisis acuter wordt en verlengd wordt zonder uitzicht op een einde”, aldus de aartsbisschop.

Plunderingen en rellen

Die perceptie leidt volgens hem tot “onzekerheid, hopeloosheid, depressie, woede en maatschappelijk geweld” onder de bevolking. Hij gaf het voorbeeld van de plunderingen en rellen die onlangs vanwege de voedseltekorten plaatsvonden in Cumaná en Tucupita.

Deze en andere steden hebben volgens mgr. Padrón de gevolgen ondergaan “van het verkeerde economische en sociale beleid en de onverschilligheid van de autoriteiten”. (CNA)