<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Vrijmoedig verkondiger’ met ‘een groot hart’: uitvaart kardinaal Simonis

Sanne Gerrits 10 september 2020
image
Foto: Ramon Mangold

In de Utrechtse Catharinakathedraal is vanochtend de uitvaartmis gehouden voor kardinaal Ad Simonis.

Onder het vanwege de coronamaatregelen beperkte aantal aanwezigen waren onder meer familieleden, vrienden, collega-bisschoppen onder wie de pauselijk nuntius, en vertegenwoordigers van overheid, koningshuis en de Protestantse Kerk in Nederland.

Wake

Gisteren werd het lichaam van de overleden Simonis al naar de kathedraal overgebracht. De hele dag konden mensen daar afscheid van hem nemen.

‘Een echt voorbeeld’

In zijn openingswoord roemde kardinaal Wim Eijk de trouw van Simonis om het geloof en de leer van de Kerk vrijmoedig te verkondigen, ook al werd hij daarvoor vaak miskend en bespot.

“Ik heb hem daar altijd zeer om bewonderd,” zei Eijk, die Simonis in Utrecht opvolgde. Hij was “een echt voorbeeld dat ik heb proberen na te volgen”.

‘Persoonlijke offers’

Volgens de kardinaal heeft Simonis door alle miskenning wellicht zijn vagevuur op aarde al gehad. “Bid voor ons, dat wij in uw voetsporen mogen verder gaan in de vrijmoedige verkondiging van Christus, waar u zoveel persoonlijke offers voor heeft gebracht.”

https://www.

Milde herder met stevige opvattingen

Mgr. De Korte stond in zijn preek stil bij de mens Simonis. Hoewel media hem in het begin van zijn bisschopstijd vaak als ‘bullebak’ neerzetten, ondervond De Korte als katholieke tiener, priesterstudent, priester en hulpbisschop onder Simonis wat anders.

Hij noemde de kardinaal een hartelijk, warm mens, vriendelijk en bescheiden. Ook was hij volgens de Bossche bisschop een milde herder met stevige opvattingen, een ‘leeuw op de preekstoel en een lam in de biechtstoel’.

“Kardinaal Simonis verkondigde dé waarheid, maar vergat nooit dat die verbonden is met de liefde”
- Bisschop Gerard de Korte

Missionaris in ontkerkelijkend Nederland

Simonis was een missionaris in een cultuur die het geloof steeds meer losliet, waarbij hij volgens De Korte “dé waarheid verkondigde, maar nooit vergat dat die verbonden is met de liefde”.

‘Bij de Heer is Ad Simonis veilig’

De bisschop bad om vergeving voor wat niet goed ging in het leven van de kardinaal en vertrouwde alle goede dingen die uit zijn “hoofd, hart en handen zijn voortgekomen toe aan de Heer. Bij Hem is Ad Simonis veilig”.

Aanbieding: bestel het KN-bewaarnummer over kardinaal Simonis voor € 3,-

Katholiek Nieuwsblad staat deze week uitgebreid stil bij het overlijden van kardinaal Simonis. Met prachtige foto’s van Ramon Mangold, reacties uit binnen- en buitenland, zijn levensverhaal en meer.

Een editie om te bewaren of anderen cadeau te doen.

Bestel dit bijzondere nummer voor slechts € 3,- via onze webwinkel. Gebruik hiervoor bij het afrekenen de kortingscode: simonis

Een zware last

Kerkhistoricus Paul van Geest, goed bevriend met de kardinaal, sprak een In Memoriam uit. Hij citeerde Augustinus, die het bisschopsambt met een zware rugzak vergeleek “die bovendien steeds zwaarder wordt tot men nauwelijks meer kan ademhalen”. Simonis zei hem onlangs nog dat hij “Augustinus altijd al een verstandige heilige had gevonden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Slapeloze nachten’

Volgens Van Geest begreep Simonis na zijn bisschopswijding al vrij snel dat de Heilige Stoel hem even welwillend als onbarmhartig “voor de leeuwen had gegooid”: hij had immers nooit een cursus gekregen over hoe bisschop te zijn in een roerig, rap ontkerkelijkend Nederland. “Hij heeft daaronder geleden, decennia slapeloze nachten gekend.”

“Had heel Nederland maar meer kennis gemaakt met zijn grote, bezorgde, meelevende hart”
- Kerkhistoricus Paul van Geest

‘Een groot en meelevend hart’

Ook leed Simonis onder de bestuurlijke taken, alle moeilijke dossiers waar hij geen priester voor geworden was. “Ik heb veel worstelingen en verdriet gezien. En hoe ergerlijk ook zijn cultuurpessimisme was, tegelijkertijd groeiden je gevoelens van genegenheid voor hem. Want hij had een groot hart, hij liet je in je waarde. Had heel Nederland maar meer kennis gemaakt met zijn grote, bezorgde, meelevende hart”, sprak Van Geest ontroerd. “Pas heel laat heb ik begrepen hoeveel kracht hij uit de Eucharistie haalde.”

‘Vrijmoedig’ de dood tegemoet

Van Geest was bij Simonis in de week voor diens sterven, dat hij “volstrekt vrijmoedig” tegemoet trad. “Mijmerend over zijn en mijn Kerk van alle eeuwen raakte hij uiteindelijk in een coma waarin hij overleed.”

“Het verdriet was intenser dan wij hadden kunnen vermoeden. Dat krijg je met mensen met een groot hart. Wat kan ik nu anders dan zeggen dan dat wat Simonis elke dag in de Mis gebeden heeft, de volle waarheid voor hem mag zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.