<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: Bisschoppen roepen op tot kalmte na rellen Charlottesville

KN Redactie 14 augustus 2017
image
Demonstranten gaan elkaar te lijf in Charlottesville. (Foto: AP)

Verschillende Amerikaanse bisschoppen hebben opgeroepen tot kalmte en vrede na de racistische rellen in Charlottesville afgelopen weekeinde.

“In de laatste 24 uur was Charlottesville het toneel van haat en geweld”, aldus bisschop Francis DiLorenzio van Richmond zondag in een boodschap. “Ik bid vurig om vrede.”

Symbool

Zaterdag riep de gouverneur van Virginia de noodtoestand uit nadat vrijdag de protesten door blanke nationalisten uit de had waren gelopen. Aanleiding is het besluit om een monument tere ere van generaal Lee te verwijderen, de aanvoerder van de zuidelijke troepen ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1863). Hij geldt daarmee als symbool van de Amerikaanse slavernij.

Ku Klux Klan

Op vrijdagavond trokken honderden mannen en vrouwen met brandende fakkels naar het universiteitsterrein hetgeen onmiskenbare associaties opriep met het barbaarse en intimiderende optreden van de Ku Klux Klan. Die had overigens een maand eerder al tegen de verwijdering geprotesteerd. Bij de demonstratie werden onder mee antisemitische leuzen gescandeerd.

Aanval op het land

Kardinaal Daniel DiNardo, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, noemde de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde “afschuwelijke daden van haat” en een “aanval op de eenheid van ons land”.
Tijdens de rechts-extremistische demonstratie verzamelden zich ook tegendemonstranten, onder wie ook christelijke groepen. Volgens de autoriteiten maakten beide kanten zich schuldig aan geweld.

Respectvol

“Alleen het licht van Christus kan de fakkels van haat en geweld doven. Laat ons bidden voor vrede”, aldus DiNardo. “Ik bid dat de mannen en vrouwen aan beide zijden kunnen praten en op een respectvolle manier oplossingen kunnen vinden voor hun meningsverschillen.”
De bekende jezuïet James Martin veroordeelde via twitter racisme als een zonde en schreef: “Alle christenen, alle gelovige mensen, moeten het niet alleen afwijzen of ertegen zijn, maar moeten er ook tegen vechten.” (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.