<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: Christelijke scholen ontsnappen aan dwangwet

KN Redactie 12 augustus 2016
image
Anthony Villarreal (foto) werd in 2013 van een christelijke universtiteit gestuurd vanwege een homoseksuele relatie in strijd met de grondbeginselen van de school. (Foto: AP)

Wegens zwaar verzet heeft senator Ricardo Lara een wetsvoorstel deels ingetrokken dat christelijke scholen in de staat Californië zou dwingen hun principes vaarwel te zeggen.

Godsdienstvrijheid ingeperkt

Donderdag zou de definitieve behandeling plaatsvinden van wetsvoorstel SD1146. Dat voorzag in een ernstige restrictie van de uitzonderingspositie die confessionele instellingen voor hoger onderwijs hebben. Zo zouden die woonruimte voor gehuwde studenten ook ter beschikking moeten stellen aan homostellen. Ook verbood het de scheiding van slaap-, douche-, kleed- en toiletruimten volgens biologisch geslacht.

Uitzonderingspositie

De regering Obama eist dergelijke maatregelen al van iedere door de overheid gesubsidieerde onderwijsinstelling. Private scholen op religieuze grondslag zijn daarvan op basis van de grondwet uitgezonderd. Het wetsvoorstel van Lara, zelf openlijk homoseksueel, wilde die exemptie praktisch ongedaan maken waar deze scholen geld van de overheid ontvangen.

Armen de dupe

Het leidde tot zwaar protest onder de christelijke universiteiten en hogescholen in Californië. Die worden vanouds grotendeels bevolkt door studenten uit de armlastige zwarte en latinogemeenschappen. Die zouden daardoor het slachtoffer worden, betoogden twee katholieke bisschoppen uit beide gemeenschappen tegen het wetsvoorstel.

Voorlopig ingetrokken

Senator Lara heeft zijn wetsvoorstel voorlopig ingetrokken voor beraad en gedeeltelijk aangepast. Zo wil hij de onderwijsinstellingen nog steeds verplichten gedetailleerd openbaar inzage te geven over de gedragsnormen en hoe bij overtreding gehandeld wordt.

‘Verschrikkelijke discriminatie’

“Mijn doel is altijd geweest de schijnwerper te zetten op de verschrikkelijke en onaanvaardbare discriminatie van LHBT’ers aan deze private religieuze instellingen in heel Californië”, aldus Lara. Hij voegde daaraan toe door te zullen gaan tot hij zijn zin heeft gekregen.
Zo wil hij “onbedoelde consequenties” voorkomen en meer informatie krijgen over de gronden waarop studenten wegens hun gedrag worden weggestuurd.

Onvrede over leiderschap

Terwijl enkele tientallen christelijke universiteiten een samenwerkingsverband zijn aangegaan om zich tegen de te verwachten hernieuwde pogingen te verzetten is binnen de christelijke gemeenschappen onvrede ontstaan over de lijdzame wijze waarop zowel kerkleiders als politici de voortdurende inperking van de godsdienstvrijheid over zich heen laten komen. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.