fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: grootste katholieke pro-life organisatie bedankt Trump voor het ‘verdedigen en bevorderen van de heiligheid van het leven’

KN Redactie 16 juni 2016
image
Donald Trump. (Foto: AP)

De grootste katholieke pro-life organisatie in de Verenigde Staten, Priests for Life, bedankt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voor zijn duidelijkheid “over de noodzaak” van het “verdedigen en bevorderen van de heiligheid van het leven”.

Dat schrijft de directeur van Priests for Life, priester Frank Pavone, op de website van de grooste katholieke pro-life organisatie in de VS.

‘Beschermen godsdienstvrijheid’

Donald Trump hield vorige week vrijdag in Washington op een conferentie over geloof en vrijheid een toespraak voor verschillende leiders van christelijke kerken en organisaties. 

Hij zei onder meer dat wanneer hij gekozen wordt tot de nieuwe president van de VS “de heiligheid en waardigheid van het leven” zal “verdedigen”.

Volgens priester Frank Pavone was Trump “glashelder over de noodzaak van het verdedigen en bevorderen van de heiligheid van het leven, het behouden van de instelling van het huwelijk, het benoemen van pro-life rechters, en het beschermen van de godsdienstvrijheid”.

‘Belangrijker dan geld’

“Huwelijk en gezin als de bouwsteen van geluk en succes. Ik ken vele zeer succesvolle mensen, de gelukkigste mensen zijn de mensen met dat mooie religieuze gevoel en dat ongelooflijke huwelijk. Kinderen. Het is belangrijker dan geld, geloof me. Ik ken zat mensen met veel geld en ze zijn niet gelukkig”, zei Trump.

Obamacare

De directeur van Priests for Life roemt Trump ook voor zijn plannen op te komen voor de goddienstvrijheid, die “sommigen” willen inperken “met overheidsmandaten”.
Pavone doelt hiermee onder meer op Obamacare, waartegen hij met Priests for Life procedeert.

De rechtszaak draait onder meer tegen de verplichting van Obamacare (HHS-mandaat) voor werkgevers om hun werknemers zorgverzekeringen aan te bieden die contraceptiva en sterilisatie dekken.

De zaak van Priests for Life tegen Obamacare ligt momenteel bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Meerder religieuze organisaties procederen of hebben geprocedeerd tegen Obamacare.

‘Pro-life rechters’

Trump beloofde zijn toehoorders pro-life rechters aan te stellen als hij het presidentschap van de VS verwerft.

“Rechters benoemen, zo belangrijk. Rechters die de wetten en de grondwet zullen verdedigen, en de rechten van alle Amerikanen. Zoals jullie weten heb ik een lijst samengesteld van zeer gerespecteerde rechters. Dat is een van de meest belangrijke redenen waarom wij het presidentschap moeten winnen. Als we dat niet doen, wordt dit een heel ander land. En trouwens, al deze rechters zijn pro-life”, zei Trump tot onder meer groot genoegen van priester Frank Pavone.

‘Zonder intimidatie’

Verder waardeert priester Frank Pavone het dat Trump het recht van kerken om “zonder intimidatie” vrijuit te spreken over politieke zaken wil beschermen.

Dit is volgens Pavone ook de belangrijkste boodschap in zijn boek Abolishing Abortion (Afschaffing van abortus), waarin de pro-life priester een beroep doet op de Kerk “af te zien van zelfcensuur die zo wijd verspreid en onnodig is, zelfs binnen de huidige structuur van de wet”.

Priests for Life is de grootste katholieke pro-life organisatie in de VS die strijd voor het beëindigen van abortus en euthanasie.

Een poos geleden wekte Trump de woede van diverse pro-life organisaties door te stellen dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan straf verdienen. (KN/PfL)