<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS leveren Saoedi’s opnieuw wapens

KN Redactie 16 augustus 2016
image
De VS leveren onder meer 130 Abrams gevechtstanks. (Foto: US Army)

Ondanks het omstreden militair optreden van Saoedi-Arabië in Jemen hebben de VS opnieuw een omvangrijke wapendeal gesloten met het islamitische koninkrijk van ruim 1 miljard euro.

Vraagtekens

De wapenleverantie van onder meer 130 moderne gevechtstanks moet nog worden goedgekeurd door het Congres. Hoewel daar geen blokkade wordt verwacht zet een aantal senatoren vraagtekens bij de militaire escapades van de Saoedi’s. Het land is betrokken geraakt bij de burgeroorlog in Jemen, waar het de door aartsvijand Iran gesteunde opstandelingen bestrijdt. Daarbij zet het Amerikaanse vliegtuigen in die verboden clusterbommen afwerpen die eveneens van Amerikaanse makelij zijn.

Ziekenhuizen gebombardeerd

In die strijd vallen vooral burgerslachtoffers. Deze week werd voor de derde maal een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen door Saoedische straaljagers gebombardeerd. Artsen Zonder Grenzen overweegt zich nu uit Jemen terug te trekken.

Strijd tegen IS

De wapendeal wordt gerechtvaardigd met de deelname van Saoedi-Arabië aan de coalitie tegen IS. Waarnemers wijzen erop dat die inzet beperkt is.

Westen creëert vijanden

In een artikel in Le Monde heeft de Franse oud-diplomaat Laurent Bigot scherp uitgehaald naar de Westerse wapenleveranties aan landen in het Midden-Oosten. Hij legt een verband tussen de oorlogen in de regio en de aanslagen in het Westen, dat zijn eigen vijanden blijft creëren. Dat geldt voor zowel Al Qaida van Osama bin Laden als IS. Hij wijst erop dat de Westerse ‘bondgenoten’ Saoedi-Arabië en Qatar als de voornaamste steunpilaren van IS worden beschouwd. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.