<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS loven geld uit voor tips over lot in Syrië verdwenen geestelijken

KN Redactie 30 juli 2019
image
Pater Paolo Dall'Oglio verdween zes jaar geleden in Syrië. Nog altijd is niet duidelijk waar hij gebleven is en wat er met hem is gebeurd. Foto: wikipedia.org

Het Amerikaans ministerie van Justitie heeft een beloning van maximaal vijf miljoen dollar uitgeloofd voor bruikbare informatie over het lot van vijf in Syrië verdwenen geestelijken.

Dat werd bekendgemaakt in de aanloop naar de gedachtenis van de verdwijning van een van hen, pater Paolo Dall’Oglio, meldt AsiaNews.

Paolo Dall’Oglio zes jaar verdwenen

In de nacht van zondag op maandag was het precies zes jaar geleden dat de Italiaanse jezuïet verdween. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Wel hebben sindsdien talloze geruchten de ronde gedaan over zijn lot.

De meest geloofwaardige leek volgens AsiaNews de claim van een voormalige IS-strijder. Hij beweerde dat de priester enkele dagen nadat hij gevangen werd genomen, was gemarteld en vermoord.

Hoewel andere bronnen die claim hebben bevestigd, is er volgens AsiaNews ook in dit geval geen concreet ondersteunend bewijs.

De andere vier verdwenen geestelijken

De andere vier zijn de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Gregorios Ibrahim, de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos Yazigi, de Grieks-orthodoxe priester Maher Mahfouz en de Armeens-katholieke priester Michael Kayyal.

Interreligieuze dialoog Syrië

Pater Paolo Dall’Oglio was een prominent figuur in de interreligieuze dialoog in Syrië. Hij woonde en werkte daar jaren, en stichtte er een kloostergemeenschap.

Dall’Oglio werd voor het laatst gezien in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. De priester wilde daar onder meer pleiten voor de vrijlating van verschillende door IS gegijzelde mensen.

‘Er is geen zekere informatie’ over lot Dall’Oglio

De Chaldeeuws-katholieke bisschop van Aleppo, mgr. Antoine Audo, zei tegen AsiaNews niets met zekerheid te kunnen zeggen over het lot van Dall’Oglio “en degenen die hem meenamen”.

“Het enige zekere is dat er geen zekere informatie is. Zelfs binnen Syrië spreekt niemand over hem, ten minste niet direct. In de afgelopen zes jaar van oorlog en geweld zijn veel mensen verdwenen. In de loop van de tijd is de hoop hem te vinden een beetje vervaagd. Daarom is het belangrijk te spreken en te begrijpen wie achter dit geweld zit.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.