<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: parochianen beëindigen na twaalf jaar bezetting kerk

KN Redactie 19 mei 2016
image
Enkele van de protesterende parochianen in Scituate, die na twaalf jaar de bezetting van een door het aartsbisdom Boston gesloten kerk gaan beëindigen. (Foto: AP)

Nu het Hooggerechtshof heeft geweigerd hun zaak verder te behandelen, heeft een groep parochianen in het aartsbisdom Boston laten weten hun al twaalf jaar durende bezetting van een gesloten kerk te beëindigen.

In een verklaring heeft de groep laten weten de al lang gesloten St.-Frances X. Cabrini-kerk in Scituate te zullen verlaten. Er vindt nog een vergadering plaats en op 29 mei een viering.

24-uurs wake

Er is sinds 2004 24 uur per dag, zeven dagen per week in de kerk gewaakt door leden van de groep.

‘Zonder het aartsbisdom’ verder

Woordvoerder Jon Rogers zei dat de groep trots is “dat wij deze belangrijke zaken naar het Amerikaans Hooggerechtshof hebben gebracht” en vertrouwen heeft “dat andere parochies in vergelijkbare sluitingssituaties op onze schouders zullen bouwen” om alsnog tot een voor hen positieve uitspraak van het Hof te komen.

De groep heeft besloten om als gelovigen bijeen te blijven komen in de vorm van “een onafhankelijke katholieke gemeenschap – zonder het aartsbisdom”.

Parochiehervorming aartsbisdom Boston

De kerk werd gesloten in het kader van de parochiehervorming die het aartsbisdom Boston in 2004 doorvoerde. Het aartsbisdom hief zeventig toenmalige parochies op en sloot de meeste van hun kerkgebouwen.

Leden van elf voormalige parochies deden een beroep op het Vaticaan en sommigen bezetten kerkgebouwen in de hoop zo sluiting te kunnen voorkomen. De Cabrini-kerk was het laatste voormalige kerkgebouw met een doorlopende wake.

Huisvredebreuk

De groep verloor aanvankelijk een aantal zaken voor kerkelijke rechtbanken. Die weg werd beëindigd toen de hoogste Vaticaanse rechtbank, de Apostolische Signatuur, in 2014 ten nadele van de voormalige parochianen besloot.

Daarop stapte de groep naar de burgerlijke rechter. Een Hof van Beroep bepaalde in 2015 dat het aartsbisdom eigenaar is van de kerk en dat de ex-parochianen dus huisvredebreuk pleegden met hun wake. In december weigerde de hoogste rechtbank van de staat Massachusetts nog verder naar de zaak te kijken.

Woordvoerder aartsbisdom Boston

Het federaal Hooggerechtshof besloot maandag de zaak niet in behandeling te nemen.

Een woordvoerder van het aartsbisdom liet weten de beslissing te “waarderen” en vroeg de groep de wake te beëindigen en het gebouw binnen veertien dagen te verlaten.

“De parochies van het aartsbisdom verwelkomen en nodigen de betrokkenen bij de wake uit om deel te nemen aan en zich aan te sluiten bij de volheid van het parochieleven”, aldus de woordvoerder. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.