fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Waar waren de miljoenen pelgrims?

KN Redactie 22 november 2016
image
Foto: Trishhhh ccby flickr.com

Raadselen omgeven het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

‘Slechter dan vorig jaar’

“Wij hadden veel meer verwacht”, aldus een restauranteigenaar vlakbij het Sint-Pietersplein. “Het was zelfs slechter dan vorig jaar.”
Sommige winkeliers verklaarden de achtergebleven klandizie vanuit de toegenomen terreurdreiging. Tenslotte hadden de media Rome verschillende keren als mogelijk doelwit voor aanslagen genoemd.

Vraagtekens bij Vaticaanse cijfers

Anderen zetten vraagtekens bij de Vaticaanse cijfers. Als er 21 miljoen mensen naar Rome kwamen, vroeg een horecaondernemer zich af, “waar hebben zij zich dan verstopt?”
Ook het hoofd van de Romeinse horecavereniging, Giuseppe Roscioli, uitte zijn twijfels. “Het is alsof er helemaal geen Heilig Jaar was. Ik denk niet dat iemand zich gerealiseerd heeft dat er een was.”

‘Geen voordeel’

Volgens de officiële cijfers van de branche lag het totaal aantal toeristen en pelgrims rond de 14 miljoen, net als in 2015.
Het linkse dagblad Il Fatto Quotidiano berichtte dat zelfs de kerkelijke evenementen minder mensen trokken dan verwacht. La Repubblica smaalde dat de zuinige pelgrims de stad “geen voordeel” hadden bezorgd.

‘Overactieve verbeelding’

Geconfronteerd met de cijfers hield de coördinator van het Heilig Jaar, aartsbisschop Rino Fisichella, vol dat er twintig miljoen pelgrims waren genoteerd. Andersluidende berichten zijn volgens de Vaticaanse prelaat het resultaat van “overactieve verbeelding”. (KN/CC)