Met een zesdaagse wandeltocht hoopt Anne Claire van der Lugt fondsen te werven om mensen in Syrië weer “hulp en hoop” te geven. Ze treedt hiermee in de voetsporen van haar oom, jezuïet Frans van der Lugt.
De jezuïet Frans van der Lugt liet zich in 1982 als inwoner van Syrië inschrijven. Naast zijn taken als aalmoezenier, studentenpastor en retraiteleider, zette hij er zich in voor mensen met een beperking en gaf hij onderwijs. Later startte hij een project genaamd Al Ard (‘Het landgoed’). Hier had hij onder andere een wijn- en olijfgaard en een opvangcentrum voor mensen met een beperking.
Op 7 april 2014 werd hij in het belegerde Homs vermoord. In 2019 is een zaligverklaringsproces voor hem gestart.
“Ik vind het fijn om de projecten van mijn oom te kunnen voortzetten”, zegt Anne Claire van der Lugt. “Hij zag mensen met al hun kwaliteiten. Hij keek niet naar hun beperkingen, etnische achtergrond of geloofsovertuiging.”
De 39-jarige Van der Lugt hoopt vanaf nu tot aan 10 april 2022 in totaal 250.000 euro op te halen met Walk for Homs. Hiermee wil ze bijdragen aan de wederopbouw van Syrië. Een deel van het bedrag zal besteed worden aan de wederopbouw van Al Ard, het andere deel is bestemd voor onderwijsprojecten in Homs en in de omgeving van Damascus.
Het is bijna logisch dat Van der Lugt voor wandeltochten kiest als manier om fondsen te werven. Haar oom maakte zelf ook vaak stevige wandelingen – voettochten noemde hij ze – waaraan door de jaren heen duizenden christelijke en islamitische jongeren meededen. Onderweg werd er dan gedanst, gezongen, gepraat en gemediteerd.
“Mijn oom zei dat een flinke wandeling tot bezinning leidt en je geest verruimt. Vooroordelen vallen van je af tijdens het wandelen. Dat komt omdat je jezelf tegenkomt en dan inzichten krijgt”, legt Anne Claire uit.
Evenals haar oom houdt ze van wandelen. Niet alleen lange tochten, maar ook kleine wandelingen. “Wanneer ik vastloop in mijn gedachte, ga ik wandelen en dan komt zomaar een idee in me op. De laatste tijd heb ik vaak het idee dat het mijn oom is die over mijn schouders meekijkt en ideeën aan me doorgeeft.”
Van der Lugt bewaart goede herinneringen aan haar oom. Als hij in Nederland was, bezocht hij altijd hun gezin. Als eerste “vloerde” hij de kinderen om vervolgens koperen beeldjes uit te delen.
Ze vindt het indrukwekkend wat hij allemaal voor anderen gedaan heeft. “Hij woonde zolang in Syrië, dat hij op een gegeven moment zei ‘Ik ben een Syriër geworden’. Voor hem was het vanzelfsprekend om bij zijn mensen te blijven tijdens de oorlog.” Maar de prijs bleek hoog.
Het was bijna anders gelopen, vertelt ze. De pater belde in het weekend voordat hij stierf met haar vader en vertelde dat de situatie niet meer houdbaar was. “Ik moet naar Nederland om aan te sterken. Hier red ik het niet”, zei hij. Haar vader was huisarts en had een bed in het ziekenhuis voor zijn broer geregeld. Het was te laat: Van der Lugt werd vermoord voor hij kon vertrekken.
“Hij is gestorven in het land waarvoor hij leefde.” Van der Lugt vindt dat ergens ook een hele mooie gedachte.
Ze ziet gelijkenissen in haar oom, haar vader en haarzelf. “We zijn allemaal ondernemers die de dingen het liefst op onze eigen wijze doen. We gaan rennen als we moeten rennen. We doen dat wat op ons pad komt.” Ook de openheid naar anderen, mensen zien in hun eigen kracht, is volgens haar een familietrekje.
Haar ooms en tantes hielpen hun priester-broer altijd al met fondsenwerving. “Nu mag ik het stokje van hen overnemen.”
De Walk for Homs begint op 5 april 2022 in Amsterdam en eindigt op de verjaardag van Frans van der Lugt – op 10 april 2022 – in Den Bosch. Wie wil kan de pelgrimage nu al meelopen. Info: walkforhoms.nl.