<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘We staan op een kruispunt’: CDA, CU en SGP over de Europese verkiezingen

Sjoukje Dijkstra 22 mei 2019
image
Nederland kiest donderdag zijn afgevaardigden voor het Europees Parlement. Foto: Flickr.com - CCBY Thijs ter Haar

Nederland gaat donderdag naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Wat staat er op het spel? En waarom zou je eigenlijk gaan stemmen? Peter van Dalen (ChristenUnie), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Esther de Lange (CDA) geven antwoord.

Peter van Dalen voert de gecombineerde lijst van CU en SGP aan.

Wat zijn de thema’s voor de ChristenUnie?
“In de eerste plaats: welke kant gaan we op met de Europese Unie? Wij vinden dat we bij grote, grensoverschrijdende vragen goed moeten samenwerken in Europa. Dat wil zeggen: op het gebied van klimaat en asiel, maar ook bij bestrijding van belastingontduiking en het aanpakken van mensenhandel. Daarnaast is bestrijding van antisemitisme een belangrijk punt voor ons. Meer samenwerking dus op deze punten. Ook bij de zorg voor de schepping is het noodzakelijk samen te werken.
Wij willen geen Europees leger en geen Europese minister van Financiën. Landen moeten zelf kunnen bepalen hoe ze omgaan met zorg, gezin, onderwijs en pensioenen. Als wij vinden dat we meer geld willen investeren in onderwijs en zorg, moet Brussel zich er niet mee bemoeien. Over dit soort zaken zou Brussel niets te zeggen mogen hebben. Juist daarom is het dus van belang dat er Nederlanders worden gekozen die een halt toeroepen aan te veel macht naar Brussel.”

Waarom is stemmen belangrijk?
“Juist omdat het Europees Parlement op een aantal onderwerpen echt veel te zeggen heeft. Over zaken als mensenrechten, maar ook over onze privacy op Facebook en Google, worden beslissingen genomen in Brussel. Daarom gaat het iedereen aan.”

Waarom stemmen op de ChristenUnie?
“In de afgelopen jaren hebben we ons erg ingespannen voor de godsdienstvrijheid. Denk aan Asia Bibi, die in Pakistan de doodstraf kreeg. Gelukkig is ze vrijgesproken. Achter de schermen hebben wij daaraan meegewerkt. Het gaat om de vraag wie er nou opkomt voor de bijbelse opdracht voor vrede en recht? Wie neemt het op zich geloofsvervolging en antisemitisme te bestrijden?”

Esther de Lange voert de CDA-lijst aan.

Wat zijn de thema’s voor het CDA?
“Er is veel aan de hand in de wereld. Voor ons is het beschermen van onze veiligheid, welvaart en manier van leven daarom het belangrijkste thema. Dat zit op een aantal terreinen. Bijvoorbeeld bescherming tegen bedreigingen van buitenaf en tegen terrorisme, en dus betere samenwerking tussen veiligheidsdiensten. Het CDA heeft in de afgelopen vijf jaar in Europa al belangrijke stappen gezet op dit gebied.
Ook maken we ons hard voor bescherming tegen een land als China. Dat is een staatseconomie, die met investeringen in de Europese economie macht koopt.
Natuurlijk willen we ons ook hard maken voor het beschermen van het draagvlak voor Europa. Er zijn partijen die de boel willen laten instorten, door een Nexit of door de boel te traineren. Die laatste tendens is erg gevaarlijk. Als je ziet wat er in de wereld gebeurt, moeten we juist een aantal zaken op Europees niveau oppakken. Niet alleen economisch, maar ook wat de opdracht tot rentmeesterschap betreft.”

Waarom is stemmen belangrijk?
“Dat heeft alles te maken met dat draagvlak. Deels ook, omdat dit de eerste verkiezingen zijn waaraan nationalistische partijen meedoen die zeggen: sloop het maar. Europa is opgericht voor vrede, welvaart en stabiliteit. We vinden het zo vanzelfsprekend dat het nu zo is. Dat leidt tot onverschilligheid en soms tot een destructieve houding ten opzichte van Europa. Die unieke samenwerking is kwetsbaar. Verbeter die, maar maak haar alsjeblieft niet kapot. Een EU die in splinters uiteenvalt, is veel erger.”

Waarom stemmen op het CDA?
“Als één project uit de afgelopen zeventig jaar christelijk of katholiek is tot in zijn vezels, dan is het wel de Europese samenwerking. Christendemocraten stonden aan de basis ervan. De grondslag is dat we er samen uit proberen te komen, dat we naar elkaar omzien, ons inleven in de ander, solidariteit tonen en verantwoordelijkheid dragen. Wij zijn ook de partij die niet bang is om waarden en normen in de praktijk te brengen.”

Bert-Jan Ruissen is de hoogst geplaatste SGP’er op de gecombineerde lijst van CU en SGP.

Wat zijn de thema’s voor de SGP?
“Wij willen af van het idee van een Europese superstaat en de Europese samenwerking beperken tot aantal grensoverschrijdende onderwerpen”, zoals milieu en migratie. “We kiezen nadrukkelijk voor een bescheiden Europa. We hechten waarde aan samenwerking, maar als je te ver doorschiet met Europese eenwording zou de EU uit elkaar kunnen vallen.
Daarnaast willen wij met de ChristenUnie het christelijk geluid in Europa versterken. We zien het als onze roeping en taak om onrecht tegen te gaan, bijvoorbeeld door bestrijding van mensenhandel. Ook willen we de discussie rondom de bescherming van het leven aangaan. Dat Brussel een ruimhartige abortuswetgeving wil verlangen van of opleggen aan ontwikkelingslanden, vinden wij onbestaanbaar.
Ruissen heeft een landbouwachtergrond en streeft naar een plek in de landbouwcommissie, “zodat ik op Europees niveau de belangen van Nederlandse boeren kan behartigen”.

Waarom is stemmen belangrijk?
“We staan op een kruispunt in de Europese ontwikkelingen. Deze verkiezingen gaan echt over de toekomst van Europa en Nederland. De centrale vraag is: wat willen we met Europa? Door meer Europese eenwording bouwen aan een superstaat, zoals D66 dat wil? Of kiezen we voor een bescheiden Europa met samenwerkingsverbanden tussen soevereine lidstaten? Het is belangrijk dat de kiezer daarin juist nu zijn stem laat horen.”

Waarom stemmen op de SGP?
Ruissen vindt dat de SGP en de ChristenUnie zich vooral onderscheiden door aandacht te vragen voor de bijbelse waarden en normen. “Daarbij kom ik terug op de thema’s die ik eerder noemde, waaronder het tegengaan van geloofsvervolging wereldwijd. Ook willen we uitbuiting en slavernij wereldwijd tegengaan, en opkomen voor de belangen van ontwikkelingslanden. In feite is het tegengaan van oneerlijkheid wel een belangrijke rode draad in ons programma.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.