<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wereld reageert op overlijden Benedictus: ‘Gigant van het geloof’

Susanne Kurstjens 31 december 2022
image
De Russische president Poetin ontmoette paus Benedictus XVI onder meer in maart 2007. Hij noemde de overleden emeritus-paus “een trouw verdediger van de traditionele christelijke waarden”. Foto: CNS – Andrew Medichini, Reuters

Vanuit de hele wereld hebben kerk- en wereldleiders gereageerd op het overlijden van de emeritus-paus Benedictus XVI. Van premier Rutte tot president Poetin.

Premier Rutte: ‘We herdenken hem met respect’

Zo reageerde premier Mark Rutte via Twitter: “Met het overlijden van Paus emeritus Benedictus XVI verliezen de Rooms-Katholieke Kerk en alle katholieken wereldwijd een belangrijk spiritueel en intellectueel leider. We herdenken hem met respect.”

Duitse premier: ‘Voortreffelijk figuur’

De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, herdacht de Duitse paus als “Een indrukwekkend theoloog en ervaren herder.” Mgr. Bätzing zei dat de Duitse bisschoppen “rouwen om het verlies van een persoonlijkheid die de Kerk ook in moeilijke tijden hoop en richting gaf.” Als Duitse Kerk “denken wij met dankbaarheid aan hem”.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, zei in een reactie dat de wereld “een voortreffelijk figuur” van de katholieke Kerk heeft verloren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Italiaanse premier: ‘Gigant van het geloof en de rede’

De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemde Benedictus XVI op Twitter “een gigant van het geloof en van de rede”. “Hij heeft zijn leven ten dienste gesteld van de wereldkerk en sprak tot het hart van de mensen, en zal dat blijven doen.”

De Italiaanse president Sergio Mattarella zei dat Benedictus XVI “onvergetelijk blijft voor het Italiaanse volk”. “Zijn zachtheid en wijsheid kwamen onze gemeenschap en de hele internationale gemeenschap ten goede.”

De voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie, Matteo Zuppi, benadrukte dat “zijn leven gebaseerd was op liefde als een weerspiegeling van zijn relatie met God”. “In het laatste stuk van zijn bestaan maakte hij deze relatie met de Heer zichtbaar door te zwijgen. Wij danken de Heer voor de gave van zijn leven en zijn dienst aan de Kerk: een voorbeeldig getuigenis van dat onophoudelijk zoeken naar het aangezicht van de Heer, dat hij vandaag eindelijk van aangezicht tot aangezicht kan aanschouwen.”

President Macron: ‘Werkte aan een meer broederlijke wereld’

De Franse president Emmanuel Macron liet via Twitter weten: “Mijn gedachten gaan uit naar de katholieken in Frankrijk en de rest van de wereld, die bedroefd zijn over het overlijden van Zijne Heiligheid Benedictus XVI. Hij werkte met ziel en verstand voor een meer broederlijke wereld.”

Europese Commissie: ‘Dienaar voor God en zijn Kerk’

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat ze bedroefd was door het overlijden van de paus. “Mijn gedachten gaan uit naar alle katholieken”, schreef ze op Twitter. Ze benoemde expliciet zijn aftreden in 2013, dat volgens haar “een sterk signaal uitzond”. “Hij zag zichzelf allereerst als een dienaar voor God en zijn Kerk.”

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, liet eveneens via Twitter weten dat “Europa om hem rouwt. Moge hij rusten in vrede.”

“Wij rouwen om het verlies van iemand die de Kerk ook in moeilijke tijden hoop en richting gaf”
- Mgr. Georg Bätzing, voorzitter Duitse Bisschoppenconferentie

President Biden: ‘Herinner me zijn vrijgevigheid’

In een verklaring vanuit het Witte Huis, herinnerde de Amerikaanse president Joe Biden zich de tijd die hij in 2011 met Benedictus XVI doorbracht in het Vaticaan. “Ik zal me altijd zijn vrijgevigheid en gastvrijheid herinneren, net als ons zinvolle gesprek.”

Biden voegde eraan toe dat Benedictus “altijd herinnerd zal worden als een vermaard theoloog, met een levenslange toewijding aan de Kerk, geleid door zijn principes en zijn geloof”. Hij sloot af met de wens dat “zijn focus op het werk van barmhartigheid een inspiratie blijven voor ons allen”.

President Poetin: ‘Trouw verdediger van christelijke waarden’

De Russische president Vladimir Poetin noemde de voormalige paus in een reactie “een trouw verdediger van de traditionele christelijke waarden”.

Patriarch van Moskou: ‘Betrekkingen onder hem aanzienlijk verbeterd’

In een boodschap benadrukte de patriarch van Moskou, Kirill, het belang van Benedictus’ bijdrage aan het getuigen van Christus in een geseculariseerde wereld en aan de verdediging van traditionele morele waarden.

“Ik heb de gelegenheid gehad om wijlen de paus verschillende keren persoonlijk te ontmoeten”, schreef patriarch Kirill. “Ik kan getuigen van zijn diepe liefde voor het oosterse christendom en in het bijzonder van zijn oprechte respect voor de traditie van de Russische orthodoxie.” Kirill benadrukte dat de betrekkingen tussen de Rooms-katholieke Kerk en de Russisch-orthodoxe Kerk zich tijdens het pontificaat van Benedictus XVI “aanzienlijk verbeterd hebben, in de geest van broederlijke samenwerking”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoofd anglicaanse Kerk: ‘In rouw om zijn verlies’

“Christus was de wortel van zijn denken en de basis van zijn gebed”, benadrukte de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. De primaat van de anglicaanse Kerk zei dat hij “in rouw is” om het verlies van de emeritus-paus.

Welby noemde Benedictus “een van de grootste theologen van zijn tijd, toegewijd aan het geloof van de Kerk en vastberaden in de verdediging ervan. (…). Moge hij nu rusten in de vrede van Christus en opstaan in glorie met alle heiligen.”

Ook de Britse premier Rishi Sunak roemde de emeritus-paus als “een groot theoloog”.

Van ‘Doctor No’ naar ‘Father Yes’

De Amerikaanse Vaticanist John Allen schreef dat waar Joseph Ratzinger als kardinaal nog bekend stond als de doctrinaire waakhond, ofwel ‘Doctor No’, hij als paus juist iemand werd die een positief beeld van de Kerk en haar leer voorop stelde, een ‘Father Yes’.

Hij verwijst naar een interview uit 2006 waarin Benedictus XVI zei: “Het christendom, het katholicisme, is geen collectie van verboden. Het is een positieve optie. We hebben al zo veel gehoord over wat er niet mag, dat het nu tijd is om te laten horen dat we een positief idee te bieden hebben.”

Ook Andrea Tornielli, hoofd van het Vaticaanse dicasterie voor de Communicatie, verwees naar de andere kant van Benedictus tijdens zijn pontificaat: “Waar hij als het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer vaak werd weggezet als de ‘pantserkardinaal’, sprak hij als paus voortdurend over de ‘vreugde een christen te zijn’.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.