fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wereldjongerendagen: een terugblik in woord en beeld

KN Redactie 8 augustus 2016
image
De Wereldjongerendagen waren een ontmoeting van jongeren met God en elkaar. (Foto: Selina De Maeyer)

De Wereldjongerendagen zijn afgelopen en de Nederlandse en Vlaamse jongeren zijn terug uit Krakau. Katholiek Nieuwsblad blikt in woord en beeld terug op het grootste jongerenevenement ter wereld.

De WJD begonnen niet pas in Krakau: op veel plekken in Nederland en Vlaanderen bereidden jongeren zich al voor die tijd voor op het grootste jongerenevenement ter wereld, zoals in Heiloo, Helvoirt en Tilburg. Een kleine week voor het officiële begin reisden de meeste groepen af richting Polen voor het voorprogramma in lokale bisdommen, waar zij ondergebracht waren bij gastgezinnen.

Opening Wereldjongerendagen

Op dinsdag 26 juli – de dag van de moord op priester Jacques Hamel – was de officiële opening met een heilige Mis in Blonia Park. Katholiek Nieuwsblad zag hoe de jongeren geraakt werden. Een van hen was “letterlijk tot tranen toe ontroerd. Het kan nu al niet meer stuk”.

Catecheses Nederlandse jongeren

Op woensdag begonnen de catecheses voor de Nederlandse jongeren. De eerste was van mgr. Jan Hendriks, die de jongeren voorhield dat de tijd voor barmhartigheid is aangebroken.

Op donderdag sprak ‘jongerenbisschop’ Rob Mutsaerts over dat wie barmhartigheid wil ontvangen, aan een voorwaarde moet voldoen: hij moet ook zelf barmhartig zijn.

De laatste catechese was op vrijdag. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam legde uit dat de Wereldjongerendagen geen “uiterlijk circus van barmhartigheid” mogen worden en dat het evenement een “bijeenkomst rond Jezus” is.

‘WJD-baby’ Daniël

Intussen werd de show drie dagen gestolen door de mogelijk jongste deelnemer überhaupt, ‘WJD-baby’ Daniël van Diepen. Katholiek Nieuwsblad sprak met zijn trotse ouders Annemarie (24) en David (31).

Paus Franciscus in Krakau

Op woensdag arriveerde ook paus Franciscus in Krakau. De paus benadrukte nadat hij aangekomen was allereerst onder meer de beschermwaardigheid van het leven en ontmoette die dag de Poolse bisschoppen.

Op donderdag vierde hij de Mis in Polens grootste bedevaartsoord en “geestelijke hoofdstad” Czestochowa. ’s Avonds werd hij in de openlucht onthaald door een dolenthousiaste menigte van een half miljoen jongeren, tot wie hij sprak over “dit avontuur van barmhartigheid”.

Auschwitz en kruisweg

Vrijdag bezocht paus Franciscus het voormalige vernietigingskamp Auschwitz, waar hij in stilte rondliep, bad in de cel van Sint-Maximiliaan Kolbe, de doden gedacht en sprak met overlevenden.

Die avond, bij het bidden van de kruisweg, leek hij eraan te refereren. Ook vroeg hij de jongeren in hun liefde voor hun naasten tekenen te zijn van Christus’ barmhartige liefde voor ons. Om dat te kunnen doen, toont Hij ons de kruisweg: “Het is de weg van hoop, de weg van de toekomst.”

Avondwake en heilige Mis

Zaterdag vierde paus Franciscus de Mis met geestelijken, lunchte hij met jongeren en bad hij bij de heilige zuster Faustina. ’s Avonds was hij met anderhalf miljoen jongeren – onder wie prominent op het podium twee Nederlandse– bijeen op het Campus Misericordiae, voor een indrukwekkende avondwake met een getuigenis en gebed en aanbidding.

Op zondagochtend vierde hij met twee miljoen mensen op het veld de afsluitende heilige Mis, waarin Franciscus preekte over de ontmoeting tussen Jezus en Zacheüs. Bekend werd dat de volgende Wereldjongerendagen in 2019 in Panama worden gehouden.

Terug naar huis

Begin vorige week vertrokken de meeste Nederlandse jongeren weer naar huis, na een voor velen onvergetelijke ervaring. Ook paus Franciscus reisde terug, naar Rome, waar hij woensdag terugblikte op de Wereldjongerendagen.

Overigens vierden in het geteisterde Syrische Aleppo twaalfhonderd jongeren hun eigen Wereldjongerendagen, tegelijk met die in Krakau.

Voor Katholiek Nieuwsblad deden vanuit Krakau redactrice Susanne van den Berk en fotografe Selina De Maeyer verslag van de Wereldjongerendagen. Deelneemsters Laetita Verbeiren en Janneke Al blogden over hun ervaringen.

Met dank aan de Stad Kraków en de Poolse Organisatie voor Toerisme. Zie www.krakow.travel en www.polen.travel.

De Wereldjongerendagen van Krakau bezien door de lens van fotografe Selina De Maeyer:

[widgetkit id=”36″]


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21