<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bij avondwake: ‘Ons antwoord op deze wereld in oorlog is broederschap, eenheid, familie’

KN Redactie 30 juli 2016
image
Paus Franciscus gaat voor in de Aanbidding op het Campus Misericordiae (Foto: AP)

[FOTO’S] Na een warme en vermoeiende tocht naar de plek van de avondwake, kregen meer dan anderhalf miljoen jonge pelgrims daar zaterdagavond een vurige toespraak te horen van de paus. “God verwacht wat van jou!”

Het viel niet mee, de pelgrimstocht die afhankelijk van het startpunt twee à drie uur duurde . Juist vandaag stond de zon strak aan de hemel en zonder beschutting en met een temperatuur ver boven de 25 graden werd het een ware pelgrimage.

Anderhalf miljoen

Aangekomen op het Campus Misericordia, zie je waar je ook kijkt een zee van mensen, matjes, slaapzakken, en tentjes. De persdienst van het Vaticaan schat in dat er ruim anderhalf miljoen mensen aanwezig zijn. Die zijn allemaal in afwachting van paus Franciscus die tegen zeven uur arriveert. Bij aankomst loopt hij samen met vijf jongeren uit vijf continenten door de Heilige Deur.

‘God, waar ben je?’

De paus en de pelgrims luisteren daarna naar een aantal getuigenissen, waaronder een zeer indrukwekkende van Rand. De 26-jarige Syrische christin noemt haar thuisstad Aleppo “de vergeten stad”. “God waar ben je? Heeft U ons verlaten?” zijn de vragen die ze stelt. Ze heeft er geen antwoord op en vraagt de pelgrims enkel: “Bid voor mijn prachtige land, Syrië”.

De paus komt in zijn toespraak tot de jongeren voorafgaand aan de aanbidding, direct terug op haar verhaal. Hij herinnerde eraan dat er veel situaties zijn die “we niet begrijpen, omdat we ze alleen via het scherm van onze telefoon of computer zien”. Maar als we “in contact komen met het leven, voelen we allemaal de uitnodiging tot betrokkenheid”. “Geen vergeten steden meer!”, zegt hij geëmotioneerd.

Wereld in oorlog

“Wij willen de haat niet overwinnen met de haat”, zegt de paus. En benadrukkend dat “deze wereld in oorlog” is, voegt hij toe dat het antwoord daarop een naam heeft: “het heet broederschap, het heet eenheid, het heet familie”.

Nogmaals verwijzend naar de getuigenissen eerder die avond, zegt de paus dat we allemaal wel eens angst hebben gevoeld. Maar de angst, hield hij de jongeren voor leidt enkel tot “afsluiting” en “verlamming”. Geen ruimte meer hebben om te groeien en te leven is “een van de ergste kwaden die je kan overkomen”.

Verlamming en comfort

De gevaarlijkste verlamming zegt de paus echter, is die ontstaat wanneer je gelooft dat je “om gelukkig te zijn een goede zitbank nodig hebt” waarop je je terugtrekt en je veilig voelt. De prijs die je betaalt voor het comfortabele leven “op de bank”, is je vrijheid verliezen, benadrukt de paus. “Wij moeten onze vrijheid verdedigen!”

En Jezus is niet “de Heer van het comfort, van de veiligheid, van het comfortabele”. “Om Jezus te volgen, heb je een dosis moed nodig.” God, zegt Franciscus tegen de jongeren “verwacht wat van jou!”

Menselijke brug

Hij roept de jongeren op om “ons volwassenen” iets te leren en “bruggen te bouwen”. En de paus stelt voor ter plekke op het Campus Misericordiae daarmee te beginnen door een elkaar allemaal de hand te geven en “een menselijke brug” te vormen. Het levert een prachtig beeld op.

Franciscus spreekt de hoop uit dat “deze menselijke brug zaad mag zijn voor heel veel anderen”. En voordat hij de jongeren voorgaat in de Aanbidding, houdt hij hen nog voor: “Vandaag vraagt Jezus, die de weg is, jou om jouw stempel te drukken op de geschiedenis.” (KN)

Beelden van de avondwake met de paus op Campus Misericordiae (Foto’s: AP):

[widgetkit id=”31″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.