<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

25e sterfdag Moeder Teresa: ‘haar werk wordt overal ter wereld voortgezet’

Nirmala Carvalho - Crux 5 september 2022
image
Moeder Teresa Foto: CNS - Joanne Keane

Precies 25 jaar geleden overleed Moeder Teresa. De Missionarissen van Naastenliefde herdenken hun heilige zuster nog altijd vooral in hun voortdurende zorg voor de allerarmsten.

Moeder Teresa overleed op 5 september 1997. Ze werd 87. Slechts zes jaar later werd ze door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. In 2016 volgde haar heiligverklaring door paus Franciscus.

De oorspronkelijk uit Albanië afkomstige heilige diende decennialang de allerarmsten in de sloppenwijken van het Indiase Calcutta. Ze stichtte er de Missionarissen van Naastenliefde, waar ze zelf algemeen overste van was.

Reactie algemeen overste

De huidig algemeen overste, zuster Mary Joseph, deed ter ere van de 25e sterfdag van Moeder Teresa een verklaring uitgaan.

Daarin schreef ze: “Hier in Calcutta hebben we twee communiteiten van elk vier zusters die elke dag de straat op gaan met voedsel en kleding, om de armen te ontmoeten waar ze zijn. Degenen die erg ziek zijn, worden naar onze huizen gebracht om te worden verzorgd in hun basisbehoeften.”

Opvang voor allerarmsten overvol

Ook meldde de zuster dat de Missionarissen van Naastenliefde in Calcutta een opvang hebben geopend voor kinderen die op straat leven. “We bieden hun een bad aan, schone kleding, een glas melk en koekjes, en leren hen tekenen en schrijven.”

Ze liet verder weten dat de tehuizen voor de allerarmsten overvol zitten. “In onze tehuizen zorgen wij voor kinderen en volwassenen met lichamelijke en geestelijke problemen. In veel van onze tehuizen hebben we patiënten die lijden aan lepra en tuberculose en die daardoor door hun familie in de steek zijn gelaten”, aldus zuster Mary Joseph.

“De armen zijn altijd in ons midden om hen lief te hebben en te dienen, de politieke situatie heeft geen enkele invloed op ons werk”, voegde ze eraan toe.

“Haar vonk van liefde is nu overal een vlam van liefdadigheid geworden!”
- Thomas D’Souza, aartsbisschop van Calcutta

De aartsbisschop van Calcutta, Thomas D’Souza, sprak maandag in een preek over de heilige Moeder Teresa. Haar spiritualiteit had volgens hem drie pijlers:

“Ten eerste, de ontmoeting met Jezus Christus: in het gebed, in de Eucharistie in het bijzonder, en in de minsten en de verlorenen (…). De tweede pijler was Moeders liefde voor Maria, en voor het Onbevlekt Hart van Maria in het bijzonder (…). De derde pijler was de vrije en liefdevolle dienstbaarheid aan de allerarmsten.”

Werk wordt voortgezet

Hij voegde eraan toe: “Vanaf het moment dat Moeder Teresa de stem van Jezus hoorde op weg naar Darjeeling op 10 september 1946 tot aan haar dood op 5 september 1997, bleef zij trouw aan deze missie (…). Een vonk van liefde is nu overal een vlam van liefdadigheid geworden!”.

Ook zuster Mary Joseph benadrukte hoe de missie van Moeder Teresa over de hele wereld wordt voortgezet. “Zowel in India als in het buitenland bezoeken onze zusters regelmatig gezinnen, mensen in gevangenissen en ziekenhuizen, de meest verlatenen en eenzamen, en brengen nieuwe hoop in hun leven.”

Verzoek om gebed

“Ook buiten India hebben we tehuizen waar we zowel materieel als geestelijk zorgen voor de allerarmsten, voor hen die het meest door de maatschappij verstoten zijn, voor hen die op straat leven, voor alcoholisten… Nachtopvangcentra en gaarkeukens zijn open voor hen die dit het hardst nodig hebben”, aldus de algemeen overste.

“Moeder Theresa herinnerde ons er vaak aan dat ‘we geen grote dingen kunnen doen, maar alleen kleine dingen met grote liefde’.” Zuster Mary Joseph besloot haar bericht met een verzoek om gebed: “Dat we de erfenis van onze geliefde Moeder en stichteres kunnen voortzetten om al het goede te doen wat we kunnen uit liefde voor God en onze broeders en zusters”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.