<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Aantal religieuze broeders en zusters wereldwijd daalt sterk

Sanne Gerrits 26 maart 2020
image
Afrikaanse religieuzen die werkzaam zijn in de VS komen bijeen in 2017 Foto: CNS photo/Beth Donze, Clarion Herald

Het dalende aantal broeders en zusters binnen de religieuze ordes en congregaties wereldwijd is “zorgwekkend”, zo stelt het Vaticaanse bureau voor de statistiek.

Hoewel het aantal mannelijke religieuzen in Afrika en Azië blijft groeien, daalde het aantal wereldwijd met 8% tussen 2013 en 2018. Het aantal vrouwelijke religieuzen daalde wereldwijd met 7,5% binnen dezelfde periode.

Aantal katholieken groeit

Het aantal katholieken groeide wereldwijd met 6% tussen 2013 en 2018. Met 1,33 miljard gedoopten maken de katholieken nu 18% van de wereldpopulatie uit. In Europa is 39,7% van de bevolking katholiek, tegenover 63,7 in de beiden Amerika’s en 3,3% in Azië.

De cijfers werden 25 maart gepubliceerd in het Annuario Pontificio 2020, het Vaticaanse jaarboek.

Meer diakens

Het aantal priesters steeg wereldwijd met 0,3%, wat het Statistische bureau “nogal teleurstellend” noemt. In Europa is hun aantal met 7% gedaald. In Afrika en Azië groeit hun relatieve aantal nog.

Ook neemt het aantal permanente diakens overal snel toe: In 2013 waren er 43.195 diakens. In 2018 waren het er 47.504.

Afrika grootste potentieel

Priesterstudenten zijn er steeds minder, vooral in Europa en Noord-Amerika. “Afrika bevestigt, dat zij met een groei van 15,6% het grootste potentieel bezitten om in de noden naar pastorale diensten te voorzien.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.