<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Aartsbisschop citeert Jay-Z tijdens synode

KN Redactie 5 oktober 2018
image

“Hoewel het idee van eeuwige jeugd aanlokkelijk is, is de onderontwikkeling van moraliteit een probleem in veel ontwikkelde landen.” Dat zei Charles Chaput, aartsbisschop van Philadelphia, tijdens de bisschoppensynode over de jongeren. Die gedachte ondersteunde hij met een verwijzing naar rapper Jay-Z.

Chaput begon zijn betoog met een verwijzing naar de preek van paus Franciscus tijdens de Mis van die dag, waarin de paus Christus “eeuwig jong” noemde.

Forever Young

“Toen ik dat hoorde, deed het me denken aan een recent nummer van rapper Jay-Z”, zei de aartsbisschop. “Het nummer heet ‘Forever Young’ en daarin zingt Jay-Z: ‘Ik wil voor altijd leven en voor altijd jong zijn.’ Het beeld van Christus als eeuwig jong is niet alleen mooi, maar ook krachtig, omdat Hij leeft en zijn volgelingen telkens weer een nieuw, rijk leven schenkt.”

“Maar Christus bleef niet jong; Hij werd een volwassen man”, vervolgde mgr. Chaput. “Hij werd een geduldige, krachtige leraar die duidelijk maakte welke keuzes naar God leiden en welke niet.”

Werkdocument

Vervolgens verwees aartsbisschop Chaput naar het werkdocument waarover de deelnemers van de synode vergaderen.

“Helaas zijn veel ontwikkelde landen onderontwikkeld in hun menselijkheid. Ze zitten vast in een soort morele adolescentie, die ze voor zichzelf gekozen hebben en ook anderen willen opleggen. Het werkdocument onderzoekt de wortels van die onderontwikkeling en de uitdagingen voor jongeren die daaruit voortvloeien.”

“Het document moet echter veel sterker zijn in het idee dat Gods Woord en Jezus Christus het enige pad naar een volledige, vreugdevolle menselijkheid vormen.” (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.