<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

België: Kerk vooral maatschappelijk actief

KN Redactie 23 november 2018
image
De basiliek van Scherpenheuvel (Foto: KN/Jan Peeters)

De katholieke Kerk in België is vooral maatschappelijk actief. Dat blijkt uit het eerste jaarrapport dat door de bisschoppenconferentie is gepubliceerd.

Praktiserend

Bijna 53% van de Belgen beschouwt zichzelf weliswaar als katholiek, maar slechts 9,2% noemt zichzelf ook praktiserend. Een op de vier zichzelf praktiserend noemende katholieken zit ’s zondags in de kerk. Afgezet tegen het totaal aantal katholieken komt het kerkbezoek met 286.393 neer op een percentage van 3,4.

Veelheid aan activiteiten

Een en ander blijkt uit het  Jaarrapport dat de Belgische bisschoppen voor het eerst hebben uitgegeven. Daarmee willen ze laten zien “wat de Kerk allemaal doet”, aldus kardinaal Josef de Kesel in het voorwoord. “Mensen zijn met zoveel verschillende dingen bezig: niet alleen met liturgie en catechese, maar ook met aandacht voor armen, zorg voor zieken en eenzamen, bijstaan van rouwenden, onderwijs en de vele sociale initiatieven en organisaties”, aldus De Kesel. “Met dit rapport willen we die belangeloze inzet, dat engagement van zovele vrijwilligers binnen de Kerk iets meer zichtbaar maken.”

Vrijwilligers

Het rapport toont indrukwekkende cijfers van de aanwezigheid van katholieke structuren en organisaties. Die is van grote betekenis, onder meer in onderwijs en zorg. Ook het aantal vrijwilligers is indrukwekkend. Zo heeft de organisatie Present Caritas bijna 4.300 vrijwilligers aan het werk in 100 zorgvoorzieningen. Het gaat om vrijwilligers “die solidair en vrijwillig ‘present’ zijn bij en voor zieken, ouderen, personen met een beperking en andere zorgbehoevenden in zorginstellingen”.

Religieus leven

Ook het aantal religieuzen, verdeeld over 379 orden en congregaties, is met 10.262 hoog, al is ook daar sprake van flinke vergrijzing. De kloosters en bezinningscentra zijn geliefde plekken waar mensen individueel of in groepsverband graag een of meerdere dagen verblijven voor stilte, bezinning en gebed. De twintig belangrijkste centra noteerden in 2016 maar liefst 121.273 overnachtingen.

Priesterstudenten

In dat jaar telden de orden en congregaties 127 priesterstudenten, de diocesane seminaries 85. Daarvan waren er 42 geen Belg. Het totaal aantal diocesane en reguliere priesters bedroeg 4979, ongeveer een derde minder dan tien jaar daarvoor. Ruim veertig procent van de nieuwgeborenen werd gedoopt. 52.000 jongeren werden voorbereid op het vormsel. Krap een op de vijf huwelijken wordt kerkelijk gesloten.

Bedevaartsoorden

De bedevaartsoorden blijven enorme aantallen bezoekers trekken. Van de vier belangrijkste plekken gaat Scherpenheuvel met meer dan 800.000 bedevaarders op kop, gevolgd door Oostakker (350.000), Banneux (330.000) en Beauraing (77.000). (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.