fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Bisschop tekent brief aan Rutte: ‘Bescherm christelijk erfgoed Nagorno-Karabach’

Sanne Gerrits 19 november 2020
image
Het interieur van de Heilige Verlosserkerk in Shusha, Azerbeidzjan, werd zwaar beschadigd tijdens beschietingen in het conflict om zeggenschap over de regio Nagorno-Karabach. Foto: CNS Photo - David Ghahramanyan, NKR InfoCenter/PAN handout via Reuters

De Haarlemse bisschop Jan Hendriks heeft samen met de voorzitter van de Raad van Kerken Amsterdam en (aarts)bisschoppen van oosters-orthodoxe kerken een brief aan premier Rutte ondertekend om het Armeens cultureel-religieus erfgoed in de regio Nagorno-Karabach te beschermen.

Door het staakt-het-vuren van 9 november hebben de Armeniërs de zeggenschap over tientallen veelal vroegchristelijke monumenten in het door Azerbeidzjan en Armenië betwiste gebied verloren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Universele waarde

“Van harte hopen we dat de moeilijke situatie waarin deze regio zich bevindt tot een werkelijk bestendige, vreedzame oplossing mag komen”, schrijft mgr. Hendriks op zijn weblog arsacal.nl.

Sinds de jaren negentig is er onder Azerbeidzjaans gezag veel christelijk erfgoed in de regio vernietigd, zoals een begraafplaats met duizenden kruisstenen in Julfa, eind jaren negentig. In het gebied bevindt zich een groot aantal Armeense monumenten, kloostercomplexen en kerken. Velen zijn zeer oud en gaan terug op de eerste eeuwen van onze tijdrekening, stelt de brief aan premier Rutte, die gedateerd is op 16 november.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Acuut gevaar

“In acht nemende de eerste tekenen van schending van Armeense kerken en andere culturele en religieuze objecten in Nagorno-Karabach na de verovering van de desbetreffende gebieden door het Azerbeidzjaanse leger, verzoeken wij u dit acute gevaar te onderkennen en op korte termijn stappen te ondernemen, bij voorkeur in internationaal verband, om dit cultureel en religieus erfgoed in Nagorno-Karabach te beschermen”, zo valt er in de brief te lezen.

Een kopie werd ook gestuurd aan minister Kaag en alle fracties van de Tweede Kamer.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.