fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

China: ondergrondse bisschop opgepakt voor ‘heropvoeding’

KN Redactie 15 november 2018
image
Foto: Jonathan Nightingale ccby flickr.com

De bisschop van Wenzhou, Shao Zhumin, is door de Chinese politie opgepakt om dagenlang ‘heropgevoed’ te worden. Zhumin maakt deel uit van de ondergrondse katholieke Kerk in China en is erkend door de Heilige Stoel.

De bisschop werd zondag meegenomen voor een “tien- tot vijftiendaagse heropvoeding” en wordt uit de buurt van zijn bisdom gehouden, meldt AsiaNews. Het is niet de eerste keer dat Zhumin is gearresteerd. In de afgelopen twee jaar zou hij minstens vijf keer door de politie zijn meegenomen, de laatste keer was in mei 2017. De bisschop werd toen pas na zeven maanden vrijgelaten.

Onafhankelijk

Volgens AsiaNews voert de Chinese overheid na het onlangs gesloten akkoord met het Vaticaan een agressiever beleid ten opzichte van de ondergrondse Kerk. Sindsdien zou de ‘bovengrondse’ Kerk, de regimegetrouwe Patriottische Vereniging, een intensieve campagne voeren om alle geestelijken in China ervan te doordringen dat “de overeenkomst ten spijt” de Chinese Kerk “onafhankelijk” is van het Vaticaan. De Patriottische Vereniging verplicht volgens AsiaNews ondergrondse priesters en bisschoppen om tot haar gelederen toe te treden.

‘Vakantieperiodes’

Tijdens de heropvoedingen, die de politie omschrijft als “vakantieperiodes”, worden priesters en bisschoppen gedwongen zich te onderwerpen aan het Chinese religieuze beleid en moeten zij zich registreren bij de overheid. Ook wordt lidmaatschap van de Patriottische Vereniging geëist.Volgens AsiaNews weigert Zhumin echter om deel uit te maken van een Kerk die onafhankelijk wil zijn van de Heilige Stoel.

Schaamte

De hoofdredacteur van AsiaNews, Bernardo Cervellera, heeft in een artikel uitgehaald naar de mediastilte rondom het repressieve beleid in China. “Ik denk dat de mediastilte – vooral door katholieke media – vooral komt door schaamte. Enkele maanden geleden hebben zij het akkoord tussen China en de Heilige Stoel zo geprezen, dat zij de indruk wekten dat vanaf nu alles gemakkelijk zou gaan.”

“Toegeven dat de Chinese Kerk nog steeds kampt met vervolging is echter een begrijpelijke klap, die moeilijk wordt toegegeven”, aldus Cervellera.

Gewaardeerd

Mgr. Shao (55) wordt door de Heilige Stoel erkend als bisschop van Wenzhou, een stad met ongeveer 130.000 katholieken. De gelovigen in Whenzhou maken deel uit van zowel de ondergrondse als officiële Chinese Kerk. Na jarenlange verdeeldheid werken de twee takken nu goed samen, mede door het werk van Zhumin. Hoewel hij deel uit maakt van de ondergrondse Kerk, wordt de bisschop gewaardeerd door de gelovigen van de officiële Kerk. (KN)