fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Door misbruikschandalen geplaagde Legionairs kiezen nieuwe generaal-overste

KN Redactie 10 februari 2020
image
Pater John Connor Foto: CNS photo/Legionaries of Christ

De Legionairs van Christus hebben bij hun generaal kapittel een nieuwe overste gekozen. De Amerikaanse pater John Connor zal de congregatie de komende zes jaar gaan leiden na de “donkere wolk van het seksuele misbruik binnen hun gelederen”.

De nieuwe overste werd gekozen in een kapittel grotendeels gewijd aan de interne misbruikcrisis.

‘Niet goed aangepakt’

Pater Connor schreef op 2 februari al aan de Amerikaanse Legionairs en Regnum Christi, de lekenbeweging rondom de congregatie, dat de leden van het generaal kapittel “ervoor kiezen voorrang te geven aan het onderwerp seksueel misbruik door sommige leden van de congregatie en de manier waarop de superieuren omgingen met misbruik in het verleden. Andere zaken worden uitgesteld.”

“We hebben deze zaken niet altijd goed aangepakt en hebben een verantwoordelijkheid om hen opnieuw te bekijken in het licht van de informatie” die in december werd gepubliceerd in het eigen onderzoek naar het “fenomeen seksueel misbruik bij minderjarigen” door leden van de orde tussen 1941 tot aan december 2019.

Omvangrijk misbruik

Uit het rapport bleek dat niet alleen stichter pater Marcial Maciel Degollado minstens 60 minderjarigen heeft misbruikt en minstens drie kinderen verwekte, maar dat ook 33 andere priesters en 74 novicen of seminaristen kinderen hadden misbruikt. Minstens 51 jonge slachtoffers werden misbruikt door slachtoffers van Maciel, of slachtoffers van zijn slachtoffers.

Onlangs verscheen in Katholiek Nieuwsblad een uitvoerige analyse van hoe de Legionairs momenteel een nieuwe weg proberen in te slaan. De meerderheid van de deelnemers aan het recente kapittel trad tot de congregatie toe na het inzetten van de door de Heilige Stoel geëiste hervormingen, zoals het laten vervallen van de vierde gelofte van ‘zwijgplicht’ naast armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Door die extra gelofte werd het Legionairs verboden om de eigen oversten te bekritiseren ten overstaan van wie dan ook. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat het misbruik zo omvangrijk werd binnen de congregatie.

‘Waden door de zonden’

Uit de analyse van KN blijkt ook dat bij het kapittel vijftien priesters aanwezig waren die behoren tot de oude garde rondom Maciel. Meer dan de helft van de misbruikplegers maakt nog altijd deel uit van de congregatie.

Nieuwe overste Connor schrijft aan het thuisfront: “Wij bij de Legionairs van Christus moeten niet enkel leven met, maar waden door de zonden van ons verleden. We hebben een verantwoordelijkheid aan hen die zijn gekwetst door het Legioen, aan jullie allen en aan de grotere Kerk die wij dienen.”