<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
De openingssessie van het Tweede Vaticaans Concilie in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, vandaag precies 60 jaar geleden. Foto: CNS
Wereldkerk

Droom van ‘synodaliteit’ is een vrucht van Vaticanum II, schrijft kardinaal

Cindy Wooden - CNS 11 oktober 2022

Hoewel de term ‘synodaliteit’ in geen van de 16 documenten van het Tweede Vaticaans Concilie voorkomt, vormt de kerkvisie van het concilie de kern van wat synodaliteit is, aldus kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de bisschoppensynode.

De “magna carta” van het wereldwijde synodale proces van 2021 tot 2023 “is de leer van het concilie over de Kerk, in het bijzonder zijn theologie van het volk van God, een volk met ‘als levenssfeer de waardigheid en vrijheid van de kinderen Gods, in wier hart de Heilige Geest woont als in een tempel’”, schrijft Koch, citerend uit de dogmatische constitutie Lumen Gentium (Het licht van de volken) van Vaticanum II over de Kerk.

60e verjaardag

Kardinaal Grech publiceerde een boodschap over het concilie en de synodaliteit op de vooravond van de 60e verjaardag van de opening van het concilie.

“In sommige opzichten staat de receptie van Vaticanum II nog in de kinderschoenen”
- Kardinaal Mario Grech

Paus Johannes XXIII opende het concilie op 11 oktober 1962. Alle bisschoppen uit de hele wereld werden uitgenodigd om deel te nemen aan de vier zittingen, die paus Paulus VI op 8 december 1965 afsloot.

Drie kernbegrippen

Het huidige synodeproces met zijn luistersessies over de hele wereld is gericht op het thema ‘Voor een synodale Kerk: Communio, participatie en missie’.

image
Kardinaal Mario Grech Foto: CNS - IPA/Sipa USA via Reuters

Deze drie woorden, schrijft kardinaal Grech, “zijn bij uitstek conciliaire woorden. De Kerk die wij moeten dromen en opbouwen is een gemeenschap van vrouwen en mannen die in gemeenschap zijn verbonden door het ene geloof, ons gemeenschappelijk doopsel en dezelfde eucharistie, naar het beeld van de Drie-ene God: vrouwen en mannen die samen, in de verscheidenheid van ontvangen ambten en charisma’s, actief deelnemen aan de vestiging van het koninkrijk van God, met de missionaire impuls om aan allen het blijde getuigenis van Christus, de enige redder van de wereld, te brengen.”

Geest van Vaticanum II voortzetten

De bisschoppensynode, aldus de kardinaal, werd in 1965 door Paulus VI ingesteld aan het begin van de laatste zitting van Vaticanum II, juist om “in het leven en de zending van de Kerk de geest van het Tweede Vaticaans Concilie voort te zetten, en om in het volk van God de levende toe-eigening van zijn leer te bevorderen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Deze taak is nog lang niet voltooid, want de receptie van het conciliaire leergezag is een voortdurend proces; in sommige opzichten staat het nog in de kinderschoenen”, schrijft de kardinaal.

Tekenen van de tijd

In de decennia na het concilie, stelt kardinaal Grech, “heeft de synode zich voortdurend ten dienste gesteld van het concilie en van haar kant bijgedragen tot de vernieuwing van het gezicht van de Kerk in een steeds diepere trouw aan de heilige Schrift en de levende traditie en in een aandachtig luisteren naar de tekenen van de tijd.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.