<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Duitse bisschop bekritiseert overdreven zelfbeeld ‘priesterkaste’

KNA 2 april 2021
image
Bisschop Bertram Meier tijdens een privé-audiëntie met paus Franciscus, in september vorig jaar. Foto: CNA - Vatican Media

De bisschop van het Duitse Augsburg, Bertram Meier, heeft kritiek geuit op “misbruik van machtsverhoudingen tussen geestelijken en de mensen die aan hen zijn toevertrouwd”.

Het gedrag van priesters werd vaak vergoelijkt of verzwegen door kerkelijke functionarissen en parochianen, zo zei Meier in de kathedraal van de Zuid-Duitse stad bij München. Dit was ook te wijten aan de overdrijving van het priesterlijke zelfbeeld, dat door verschillende niveaus werd ondersteund of bevorderd.

‘Priesters blijven mensen’

Maar priesters en diakens zouden zichzelf als instrumenten moeten beschouwen, en niet als een soort eigen “kaste”, zei Meier tijdens de Mis voor het zegenen van de heilige oliën. “Door dit zo duidelijk te zeggen, roep ik niet op tot desacramentalisering van de wijding, maar tot desacralisatie van geestelijken zelf, die niet heilig zijn in alles wat ze doen en niet doen – omdat we mensen blijven, zelfs na de wijding als diakens, priesters en bisschoppen.”

“Volgens bisschop Meier zijn de kerken die alleen leeggelopen door de coronacrisis, maar ook door slechte prediking”

Door Christus hebben alle gedoopte mensen toegang tot God, voegde de bisschop eraan toe. Iemand wordt geen priester voor zichzelf, maar altijd voor anderen. Net zoals de Kerk zichzelf niet gelijk moet stellen aan Christus, geldt dit ook voor de priester. “Hij zou moeten werken om eenheid te creëren, niet in concurrentie met andere gedoopte mensen.”

‘Oppervlakkig gepraat’

Meier stelde ook dat kerken niet alleen leeg staan vanwege de huidige coronacrisis. Ze zijn ook leeggelopen door slechte prediking. Volgens hem helpt “het oppervlakkige gepraat van sommige priesters en diakens” de mensen niet veel in hun leven.

Bertram Meier werd in januari 2020 door paus Franciscus benoemd tot bisschop van Augsburg. Vóór zijn benoeming leidde Meier jarenlang de Duitstalige afdeling van het Staatssecretariaat van het Vaticaan, en hij heeft goede contacten in Rome.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.