fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Eerste Nederlandse pelgrims vertrokken naar Panama

KN Redactie 14 januari 2019
image
De paus tijdens de WJD van Krakau in Polen (2016). CNS - Paul Haring

De eerste groep Nederlandse jongeren is zaterdag richting Panama vertrokken om daar deel te nemen aan de Wereldjongerendagen (WJD). In totaal nemen 130 Nederlanders deel aan het jongerenevenement.

Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond en bisschop-coadjutor Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam gaan mee met de Nederlandse groep. Jongerenbisschop Rob Mutsaerts heeft zich op het laatste moment afgemeld voor de reis naar Panama. Volgens woordvoerder Joost Goes is de hulpbisschop van Den Bosch herstellende van een onverwachte chirurgische ingreep die begin vorige week heeft plaatsgehad. Hij houdt op doktersadvies voorlopig rust.

Andere samenstelling

De Nederlandse groep heeft volgens Bob Wegkamp, projectleider voor de WJD, een andere samenstelling dan in andere jaren. “We gaan dit keer met jongvolwassenen omdat het voor scholieren lastig is om vrij te krijgen in deze periode voor zo’n verre reis.” Normaliter vinden de WJD tijdens de zomer plaats, maar dit keer in januari. De Panamese bisschoppen kozen voor deze maand omdat de weersomstandigheden in Panama beter zijn en het regenseizoen nog niet is begonnen.

Katholiek evenement

De WJD vinden in en rond Panamastad plaats tussen 22 – 27 januari. Het gaat om het grootste katholieke jongerenevenement ter wereld dat om de drie jaar steeds in een ander land wordt gehouden. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen er naar toe, onder meer voor de ontmoeting en de mis met paus Franciscus.

De Nederlandse deelnemers houden het thuisfront op de hoogte via een aantal vlogs die te zien zijn via katholiekleven.nl, het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. (KN/rkkerk)