<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Egypte legaliseert 168 kerken

KN Redactie 5 december 2018
image
De Koptische St.-Marcuskathedraal in Alexandrië Foto: Dan Lundberg ccby flickr.com

Met de legalisering van 168 nieuwe kerken heeft de Egyptische regering “een positieve stap” gezet. Dat zegt priester Rafic Greiche, woordvoerder van de katholieke Kerk in Egypte, in een interview met AsiaNews.

De regering zet daarmee haar voornemen kracht bij de wet in praktijk te brengen die anderhalf jaar geleden is aangenomen, zegt Greiche. Een speciale commissie onder leiding van huisvestingminister Mostafa Madbouly ‘legaliseerde’ in een keer 151 kerkgebouwen en nog eens 17 goedkeuringen zijn in voorbereiding. In april werden ook al 166 kerken en kerkelijke eigendommen gelegaliseerd.

Administratieve kwestie

“De goedkeuringsprocedure gaat over kerken die niet de juiste vergunningen hebben gekregen”, aldus Greiche. “Het is een administratieve kwestie die bedoeld is om de gebouwen een juridische status te geven.” Militante moslimgroepen hebben de afgelopen herhaaldelijk volksopstanden georganiseerd waarbij ‘illegale’ kerkgebouwen het doelwit waren van vernieling of zelfs totale verwoesting.

3800 aanvragen

De afgelopen twee maanden heeft de commissie de verzoekschriften behandeld van geloofsgemeenschappen die erkenning vragen. Ook andere ministeries waren daarbij betrokken, waaronder dat van justitie. Ook andere bedehuizen die aan de vereisten voldoen mogen worden gelegaliseerd. Voor de hervormingen van 2016 was het voor christelijke groeperingen uitermate moeilijk om vergunningen te krijgen voor kerken of gebedsruimten. Volgens de officiële statistieken zijn er bijna 3800 aanvragen voor legalisering gedaan.

Aanvallen gaan door

Van de rond 95 miljoen inwoners is het merendeel moslim. Zo’n tien procent is christen. In 2016 en 2017 waren christenen het slachtoffer van een reeks gewelddadige aanvallen. Afgelopen oktober werd 17 betrokkenen door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld. Ondanks het krachtige optreden zijn christenen nog steeds het slachtoffer van islamitische radicalen. Op 2 november werd ten zuiden van Caïro een bus met christelijke pelgrims aangevallen. Daarbij kwamen minstens tien inzittenden om het leven. Verschillende anderen raakten gewond. (KN/AN)