<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Emeritus-paus en kardinaal spreken zich ‘uit liefde voor kerk en paus’ uit over celibaat

KN Redactie 13 januari 2020
image
Archieffoto van een ontmoeting tussen paus Franciscus en zijn voorganger paus Benedictus. (Foto: CNS Photo/Vatican Media)

Emeritus-paus Benedictus XVI publiceert samen met kardinaal Robert Sarah een boek waarin zij het opnemen voor het priesterlijk celibaat.

Het boek is vertaald getiteld: Vanuit het diepst van ons hart: Priesterschap, celibaat en de crisis in de katholieke Kerk.

Kritiek?

Het Franse dagblad Le Figaro publiceerde afgelopen zondag bepaalde stukken uit het boek, dat bij Fayard uitgegeven zal worden. Ook een Engelstalige versie is in voorbereiding bij Ignatius Press.

Het pleidooi voor het verplichte priestercelibaat kan worden opgevat als advies aan – of kritiek op – paus Franciscus, die momenteel schrijft aan een document naar aanleiding van de Amazonesynode. De meerderheid van de bisschoppen op deze synode, die in oktober 2019 plaatsvond, riep op tot het wijden van getrouwde mannen om het priestertekort in de Amazone te bestrijden.

Reactie Vaticaan

Door journalisten gevraagd naar een reactie op het boek, verwees Vaticaans perswoordvoerder Matteo Bruni vandaag naar eerdere uitspraken van paus Franciscus over het celibaat.

De paus heeft het celibaat toen een “geschenk” genoemd, en tevens verklaard geen voorstander te zijn van het optionele celibaat. Toch heeft hij ook enige ruimte gelaten voor de mogelijkheid van getrouwde priesters in zeer afgelegen gebieden, wanneer dat pastoraal noodzakelijk was.

‘Niet zwijgen’

Emeritus-paus Benedictus XVI en kardinaal Sarah schreven hun boek naar eigen zeggen in een “geest van kinderlijke gehoorzaamheid”, maar zij vinden ook niet te kunnen “zwijgen in deze tijden van kerkelijke crisis”.

“Als dit boek een hartenkreet is”, zo zei kardinaal Sarah in een aanvullend interview in Le Figaro, “dan is het een hartenkreet uit liefde voor de Kerk, de paus, de priesters en alle christenen.”

Noodzaak van celibaat

Benedictus schrijft: “Het priesterschap van Jezus Christus laat ons toetreden in een leven dat bestaat uit eenwording met Hem en het afzweren dat enkel ons toebehoort. Voor priesters is dit het fundament van de noodzaak voor celibaat, maar ook voor het liturgische gebed, bestudering van het Woord van God en de afwijzing van materiële goederen.”

“Het huwelijk vraagt van een man zichzelf geheel aan zijn familie te geven. Omdat het dienen van de Heer ook een totale gave van een man vraagt, lijkt het niet mogelijk om de twee roepingen tegelijk uit te voeren. Zo werd de mogelijkheid om het huwelijk af te wijzen, om zichzelf geheel ter beschikking van de Heer te stellen een criterium voor de priesterlijke dienst.”

‘Modieuze dwalingen’

In het gezamenlijke nawoord schrijven Sarah en Benedictus: “Het is dringend nodig voor iedereen, bisschoppen, priesters en leken, om zich niet te laten intimideren door onverstandige pleidooien, de theatrale producten, de duivelse leugens en de modieuze dwalingen die het priestercelibaat proberen af te schaffen. Het is dringend nodig voor iedereen, bisschoppen, priesters en leken, om met een vernieuwde blik van geloof naar de Kerk en het priestercelibaat te kijken en haar mysterie te beschermen.”

image
De engelstalige uitgave van het boek van Benedictus XVI en kardinaal Robert Sarah (Foto: CNS photo/Ignatius Press)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.