<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Emotionele Mariaprocessie in Parijs

Sanne Gerrits 16 augustus 2019
image
Rond de Notre Dame zijn dranghekken geplaatst. De omgeving van de Parijse kathedraal moet worden schoongemaakt, om een mogelijke loodvergiftiging van omwonenden uit te sluiten. Foto: CNS Photo - Charles Platiau, Reuters

Tijdens het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming vond donderdag een voor katholieke Parijzenaars emotionele processie plaats. Zij droegen het Mariabeeld dat gered was uit de vlammen van de Notre Dame.

Honderden mensen hadden zich verzameld voor de met hekken afgezette kathedraal. Ze trokken langs de oever van de Seine naar de Saint-Sulpicekerk aan de linkeroever, voor een plechtigheid met aartsbisschop Michel Aupetit.

“De processie vindt elk jaar plaats. Mensen nemen hun toevlucht tot het hart van Maria, het hart van een moeder”, zei de aartsbisschop. “Vandaag is dat met een duidelijk bijzondere emotie.”

‘De Notre Dame leeft nog steeds’

Aupetit sprak: “Ja, de kathedraal leeft nog steeds en mensen worden geraakt door wat er is gebeurd. Als je het bed van een gewonde gaat bezoeken, is dat omdat hij nog leeft.”

Het Mariabeeld van de kathedraal was een geschenk van de Franse koning Charles X in 1830. “Het hele volk draagt zorg voor haar vandaag. Waar ik ook ga, overal is een groot gevoel voor Maria,” aldus de aartsbisschop.

Loodvergiftiging

Normaal gesproken begon de processie op het plein voor de Notre Dame, maar het hele gebied rondom de kathedraal en enkele straten zijn afgezet en worden strikt beveiligd. Tijdens de plechtigheid waren werklieden puin aan het ruimen van de bankjes rondom de kathedraal. Er zijn zorgen over loodvergiftiging veroorzaakt door de brand die de Notre Dame in april verwoestte.

Bron: cruxnow.com

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.